V bližnji prihodnosti bo mogoče z gondolo na Vitranc. Foto: www.alesfevzer.com
V bližnji prihodnosti bo mogoče z gondolo na Vitranc. Foto: www.alesfevzer.com

"Dobili smo vsaj načelno zeleno luč," je z novico o uredbi zadovoljen kranjskogorski župan Janez Hrovat. Kot je izpostavil, so krajevna skupnost in avstrijski lastniki žičničarske infrastrukture tako strokovno kot finančno pripravljeni na gradnjo. "Mislim, da bomo skupaj z državo in lokalnim gospodarstvomzadevo uspeli izpeljati v dveh letih," je dejal.

"Projekt Vitranc se vleče že nekaj časa in skrajni čas je, da se najde rešitev," je poudaril Direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber, ki je spomnil, da je bil Vitranc včasih že dostopen in da bo gondola le nadgradnja obstoječe infrastrukture, ki jo je povozil čas. Prepričan je, da bodo za uresničitev projekta našli konsenz med turističnim razvojem in varstvom narave.

Dolgi postopki zaradi divjih petelinov
"Gre za okolje, ki predstavlja življenjski prostor divjega petelina, zato tovrstni posegi terjajo skrbno pozornost več pristojnih institucij," je pojasnila vodja trženja v RTC Žičnicah Kranjska Gora Senka Kemperle. Zato so tudi postopki do pridobitve gradbenega dovoljenja, ki poteka že od lanske pomladi, dolgotrajnejši in zahtevnejši.

Ko bo gradbeno dovoljenje izdano, bodo v podjetju lahko natančno oblikovali časovnico, opredelili začetek in predvideli zaključek gradnje te od osem do deset milijonov evrov vredne investicije. Pri njeni uresničitvi pa bi lahko na pomoč priskočila tudi država.

Gondola osnova za turistično ponudbo
Kot je povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, se trudijo, da bi k prenovi žičničarske infrastrukture pristopili celovito, ker gre za zahteven investicijski projekt. Verjame, da ga bodo laže izpeljali, če bodo pripravili predlog usklajenega pristopa k prenovi žičničarske infrastrukture v Sloveniji z vzpostavitvijo razmer, po katerih bodo investitorji tovrstne investicije laže prepeljali do konca.

Gondola na Vitranc je infrastrukturna osnova za turistično ponudbo v Kranjski Gori, se zaveda minister. Kemperletova pa pojasnjuje, da bi gondola na vrh Vitranca smučarskemu središču priskrbela novo dimenzijo smučanja in drugih dejavnosti v naravi. Zelo pomembna bi bila tudi v poletni sezoni, ki je v Kranjski Gori vse močnejša.

Poleg gradnje še rekonstrukcija smučarske proge
Prav zato so se v družbi tudi odločili, da prejšnji projekt izgradnje sedežnice na vrh Vitranca zamenjajo z izgradnjo krožne kabinske žičnice, čeprav so za sedežnico že leta 2010 pridobili koncesijo in nato tudi gradbeno dovoljenje. Ker gre za povsem drugo traso in vrsto žičniške naprave, pa je za krožno kabinsko žičnico treba izdati nov koncesijski akt in skleniti novo koncesijsko pogodbo, ki je eden izmed pogojev za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Načrtovana krožna kabinska žičnica iz središča Kranjske Gore na Vitranc bo novogradnja. Izvedeni bosta tudi rekonstrukcija dela smučarske proge in izgradnja smučarske obvoznice, ki bo omogočala spust slabšim smučarjem in se bo navezala na obstoječo progo na vrhu poligona Podkoren. Naprava bo obratovala pozimi za prevoz smučarjev ter v poletni sezoni za pohodnike in turiste, so sporočili z ministrstva za infrastrukturo ob sprejemu uredbe o koncesiji.