Računsko sodišče je med drugim ugotovilo nepravilnosti pri projektu ledene dvorane, kjer občina ni pripravila vseh zahtevanih dokumentov. Foto: BoBo
Računsko sodišče je med drugim ugotovilo nepravilnosti pri projektu ledene dvorane, kjer občina ni pripravila vseh zahtevanih dokumentov. Foto: BoBo

Med projekti, kjer občina po ugotovitvah Računskega sodišča ni poslovala skladno s predpisi, je tudi postavitev ledene dvorane. Občina namreč ni pripravila ustrezne dokumentacije, neustrezno pa je bila ustanovljena tudi stavbna pravica, pri kateri niso upoštevali načel učinkovitosti in gospodarnosti.

Računsko sodišče je ugotovilo tudi nepravilnosti pri oddaji poslovnih prostorov v najem in sklepanju enega izmed javno-zasebnih partnerstev. Računsko sodišče občini očita tudi, da ni pripravila lokalnega programa za kulturo in da je v komisijo za vrednotenje športnih programov imenovala člana, ki sta bila interesno povezana s prejemnikom 14.000 evrov sredstev za neprofitne organizacije na področju športa.

Ukrepi sprejeti že med revizijo
Nepravilnosti so odkrili tudi v postopkih javnega naročanja in v postopkih pridobivanja bančnih garancij. Računsko sodišče je zato občini izdalo priporočila za izboljšanje poslovanja, ni pa zahtevalo odzivnega poročila, saj je občina že med revizijo sprejela ustrezne popravljalne ukrepe.

Sicer pa so na Mestni občini Kranj prepričani, da ne gre za velike nepravilnosti, temveč večinoma za priporočila. V celoti jih ne morejo uveljaviti, saj trenutno veljavni zakon ne dopušča nekaterih omejitev, ki jih je občini priporočilo sodišče, sporočajo z mestne občine Kranj.