Projekt s tehničnim imenom Sap (Islog) bodo v celoti ustavili in ga zaradi prevelike potratnosti ne bodo niti posodabljali. Obdržali naj bi le del sistema za vzdrževanje helikopterjev, in še to bolj zaradi podpore civilni zaščiti. Foto: MMC RTV SLO
Projekt s tehničnim imenom Sap (Islog) bodo v celoti ustavili in ga zaradi prevelike potratnosti ne bodo niti posodabljali. Obdržali naj bi le del sistema za vzdrževanje helikopterjev, in še to bolj zaradi podpore civilni zaščiti. Foto: MMC RTV SLO
Milijoni za informacijski sistem, ki ne deluje

To je v vmesnem poročilu ugotovilo Računsko sodišče, ki je pregledalo za skoraj deset let dokumentov tega posla.

Investicijsko dokumentacijo za očitno slabo načrtovan in še slabše voden projekt vojaške informatike, ki bi ga uporabljali služba za logistiko na ministrstvu za obrambo (MORS) in Slovenska vojska, so na MORS-u začeli pripravljati že leta 2000, nato pa ga leta 2005 začeli razvijati. Sistem je, kot najboljši ponudnik, postavilo podjetje IBM Slovenija, ki je za okoli tri milijone evrov ministrstvu prodalo licence za uporabo in nadaljnje posodabljanje.

Za 100 tisoč evrov napak
V naslednjih letih je vzdrževanje vojaške informatike goltalo nove milijone. Do leta 2012 so sistem nadgrajevali, pri končnem preizkušanju pa so informatiki MORS-a ugotovili precej pomanjkljivosti in napak, ki so državo prav tako drago stale. Za odpravo napak je leta 2013 ministrstvo plačalo skoraj 100 tisoč evrov. Za posodobitev informatike - tako da bi jo lahko uporabljali za vzdrževanje helikopterjev - pa se je lani in predlani govorilo še o dodatnih 70 tisoč evrih.

Dovolj milijonov razlogov torej za prihod revizorjev Računskega sodišča, ki so lani, še pred začetkom pregleda, preroško ocenili, da je tako kompleksen, drag in s pogodbami zunanjih izvajalcev prepleten projekt močno tvegan.

Projekt ustavljen, kdo bo odgovarjal?
Na ministrstvu vmesnega poročila, ki nosi oznako zaupno, še ne želijo javno komentirati. "Ministrstvo za obrambo se do izdaje končnega poročila Računskega sodišča ne more javno opredeljevali do vsebine revizijskega poročila. Pričakujemo pa, da bo končno poročilo izdano še v tem mesecu."

Na ministrstvu še pravijo, da so z Računskim sodiščem že imeli "razčiščevalni" sestanek, po naših informacijah pa ugotovitvam revizorjev ne bodo ugovarjali.

Projekt s tehničnim imenom Sap (Islog) bodo v celoti ustavili in ga zaradi prevelike potratnosti ne bodo niti posodabljali. Obdržali naj bi le del sistema za vzdrževanje helikopterjev, in še to bolj zaradi podpore civilni zaščiti. Razsipno ravnanje MORS-a naj bi obravnaval tudi parlamentarni odbor za obrambo, na ministrstvu pa menda že razmišljajo o kazenskih ovadbah zoper odgovorne; nekdanje ministre in tedaj zadolžene za področje urejanja vojaške informatike, ki so si pregrešno drag in nasedel projekt vojaške informatike podajali skoraj celo desetletje.

Eugenija Carl, TV Slovenija

Milijoni za informacijski sistem, ki ne deluje