Foto: BoBo
Foto: BoBo

Direktor JGZ-ja Brdo Marjan Hribar je na današnji novinarski konferenci na Brdu pri Kranju dejal, da so z lanskim predsedovanjem dobro opravili, tako z vidika nudenja protokolarnih storitev kot zagotavljanja ustreznega udobja in varnosti, in na vseh področjih pustili dober vtis.

Poleg tega je JGZ Brdo lani imel rekordnih 10 milijonov evrov prihodkov in ustvaril 277.000 evrov presežka nad odhodki. "To je tudi ob vseh protikoronskih ukrepih zelo pomembno," je dejal Hribar in spomnil, da niso bili upravičeni do nadomestil za čakanje zaposlenih na domu.

Protokolarne storitve so predstavljale le manjši del realiziranih prihodkov, dva odstotka prihodkov pa so ustvarili s turističnimi boni. JGZ Brdo sicer vse bolj stavi na turizem in poslovne dogodke, pa tudi na različna partnerstva, zlasti na področju športa. Pri tem je Hribar poudaril strateško povezovanje z Olimpijskim komitejem Slovenije.

Meni, da jim bo v kratkem uspelo urediti vse potrebno za umestitev nacionalnega olimpijskega centra na Brdu v občinski prostorski načrt. Načrtujejo gradnjo vrhunske športne dvorane, ki bo namenjena zlasti ekipnim športom. Približno 10 milijonov evrov vredno investicijo bi predvidoma izvedla država, tako kot v Planici, kjer je zgradila nordijski center.

Intenzivni pogovori potekajo tudi s Slovensko turistično organizacijo, in sicer da bi na Brdu vzpostavili središče slogana I feel Slovenia v sliki in besedi, je povedal Hribar. Poleg tega verjame, da bodo v kratkem sklenili sodelovanje s Fraportom Slovenije, da bi na Brdu izvajali različna izobraževanja in nudili hotelske storitve za letalske družbe.

"Zelo si želimo odpiranja za različne segmente. Za nas je poslovni del prav tako pomemben kot protokolarni, ker se zavedamo, da je prav, da poslujemo pozitivno, in mislim, da je to v interesu vseh," je izpostavil direktor.

Hoteli in vile, ki jih upravlja JGZ Brdo, so poleg protokolarnim dogodkom namenjeni tudi splošnemu občinstvu. Letos so začeli oddajati še kočo ob petem jezeru v zaprtem delu posestva Brdo, v njej sta nekoč pogosto bivala nekdanji jugoslovanski predsednik Tito in pozneje tudi slovenski predsednik Janez Drnovšek.

Odprli bodo teraso Vile Tartini

V kratkem bodo odprli teraso oziroma bar na plaži Vile Tartini v Piranu, ki bo namenjen zunanjim obiskovalcem. Prav tako letos načrtujejo gradnjo 1,8 milijona evrov vrednega centra dobrega počutja v Elegans hotelu Brdo. Ta je v preteklosti že imel manjši tovrstni center, zdaj pa bodo, kot je napovedal Hribar, uredili zelo lep prostor s klasično in inovativno ponudbo, ki je pomembna za različne segmente gostov, tudi za športnike.

Letos v JGZ-ju Brdo načrtujejo nadaljnjo rast prihodkov in dobička. "Pogled v leto 2022 nas navdaja z optimizmom," je poudaril direktor in dodal, da so uspešni tudi kot valilnica dobrih kadrov. Kot prvi v slovenskem turizmu pa se lotevajo tudi posebnega projekta za zeleni prehod z načrti za prihranke na področju elektrike, vode in zemeljskega plina ter na področju zmanjšanja odpadkov.

Kar zadeva odpadke, so si zadali, da jih bodo ne le ločevali, temveč tudi sami reciklirali oziroma kompostirali. Letno namreč ustvarijo 95 ton organskih odpadkov, zato bodo kupili vrhunske kompostnike, s katerimi bodo izdelovali suho naravno gnojilo za uporabo v lastni vrtnariji.

Kartonsko embalažo, ki jo je letno za 16 ton, pa bodo zbirali, stiskali in prodajali kot surovino v papirni industriji.

Vsi ti ukrepi pa ne bodo kazili podobe posestva Brdo, je zagotovil Hribar in pojasnil, da gre za zaprte sisteme, ki se bodo izvajali v kletnih prostorih in bodo povsem nevidni. Preučili bodo tudi vse možnosti glede energetike, od fotovoltaike do toplotnih črpalk in izkoriščanja vodnih virov.