Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot je spomnil direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber, je bil premik počitnic skupna želja Smučarske zveze Slovenije, Organizacijskega komiteja Planica ter kranjskogorske občine in turizma. Prve pobude so dali že pred tremi leti, usklajevanja in prepričevanja pa so obrodila sadove, tako je ministrstvo sklenilo zimske počitnice v šolskem koledarju za prihodnje leto prestaviti na zgodnejši termin.

Sorodna novica Zimske počitnice 2023 se bodo začele 30. januarja in 6. februarja

Počitnice, ki so običajno konec februarja, se bodo v prihodnjem šolskem letu za polovico države začele 30. januarja, za drugo pa 6. februarja. Nordijsko svetovno prvenstvo bo potekalo v Planici med 21. februarjem in 5. marcem, ko računajo na od 1600 do 1700 športnikov oziroma članov tekmovalnih ekip, več kot 2000 medijskih predstavnikov in veliko obiskovalcev.

Prvenstvo bo napolnilo namestitvene zmogljivosti vse do Ljubljane, pa tudi Trbiž in Beljak na italijanski oziroma avstrijski strani. Navijači bodo večinoma nastanjeni v Sloveniji, tekmovalne ekipe pa čez mejo, medtem ko bo Bled, katerega podobo še posebej želijo ponesti v svet, medijsko središče.

Kot je povedal Veber, že imajo pogodbe z organizatorji, ki bodo pripeljali obiskovalce. Zato bodo v tem času Kranjska Gora, Bled in Bohinj polni, prostora za tiste, ki bi si želeli takrat počitnikovati v teh krajih in smučati v Kranjski Gori, na Voglu ali Kaninu, pa ne bo.

Škoda, če gredo smučarji v tujino

"Kadar slovenska smučišča ne morejo zadostiti potrebam slovenskih smučarjev, gredo ti v tujino in to je škoda," je izpostavil Veber. Za gorenjsko turistično gospodarstvo je zato prestavitev šolskih počitnic, da te ne bodo istočasno s prvenstvom, zelo pomembna. Odločitev ministrstva je, tako kot Veber, pozdravil tudi direktor Turizma Bohinj Klemen Langus.

Prav tako so zadovoljni župani zgornjegorenjskih občin, ki so podprli omenjeno pobudo. "Za celotno regijo to pomeni veliko olajšanje. Ne le v Kranjski Gori, ampak tudi bližnjih turističnih krajih bomo lažje zadihali, ko vemo, da bodo lahko slovenski gostje pri nas preživeli zimske dopuste," je dejal kranjskogorski župan Janez Hrovat.

Kot je pojasnil, bi bili, če bi bile počitnice med prvenstvom, zaradi zasedenosti kapacitet prisiljeni odslavljati tudi stalne goste. "Zdaj bomo lahko ljudem, ki cenijo naše kraje in vanje radi zahajajo, lahko nudili normalne počitnice," je izpostavil Hrovat.

Zadovoljen je tudi njegov bohinjski županski kolega Jože Sodja, ki je vesel, da tako družine in otroci zaradi prvenstva ne bodo na škodi.