Mladinske organizacije pripravljajo številne ustvarjalne delavnice za mlajše in malo starejše obiskovalce. Foto: Pixabay
Mladinske organizacije pripravljajo številne ustvarjalne delavnice za mlajše in malo starejše obiskovalce. Foto: Pixabay
Opozorilo pred potovanjem v Italijo

Ministrstvo za zunanje zadeve svetuje vsem, ki načrtujejo pot v Italijo, naj spremljajo razvoj dogodkov na ciljni destinaciji in svoje načrte prilagajajo navodilom lokalnih oblasti, turističnih delavcev in lastnikov nastanitev oziroma hotelov. Največ za preprečitev okužbe lahko storimo z rednim umivanjem rok in izogibanjem večjim množičam.

Dobrih 115 tisoč otrok in najstnikov bo ta teden nadomestilo šolarje in dijake preostalih slovenskih regij, ki so počitnikovali prejšnji teden. Ta teden se jih bo na smučišča in spremljevalne dogodke sicer podalo 30 tisoč manj kot prejšnji teden, a so organizatorji kljub temu pripravili pester spremljevalni program.

Mnogi se bodo na zimski oddih z družinami odpravili tudi na smučišča v sosednje države ali drugam v tujino. Ob načrtovanju poti pa ministrstvo za zunanje zadeve svetuje previdnost pri poti v Italijo, kjer se trenutno spopadajo z največjim izbruhom novega koronavirusa v Evropi.

Bogat program dogodkov

Organizatorji različnih dogodkov in programov bodo v prihajajočem tednu poskušali čim pestreje zapolniti prosti čas počitnikarjev. V Zvezi prijateljev mladine Maribor bodo v Domu ustvarjalnosti mladih pripravili delavnice, na katerih bodo mladi med drugim izdelovali pustne maske. Športne aktivnosti bodo v sodelovanju z mestno občino za mlade organizirali v Športni zvezi Celje. V vseh večjih krajih pa mladinska in športna društva organizirajo dostopnejša skupinska zimska letovanja, v Metliškem društvu prijateljev mladine pa poleg tega organizirajo tudi plavanje v ljubljanskem kopališču Atlantis.

Posebne počitniške programe, prilagojene za osnovnošolce in srednješolce, pripravljajo tudi kulturne ustanove, kjer družine vabijo, da čas počitnic izkoristijo tudi za zabavno interaktivno učenje. Takšne delavnice za najmlajše so pripravili tudi v Pomurskem muzeju, ki bodo potekale od torka do četrtka med 10. in 13 uro. Na večji promet na slovenskih smučiščih je pripravljena tudi policija, ki ba ta teden poostreno nadzirala spoštovanje predpisov.

Osnovnošolske in srednješolske klopi se bodo ponovno zapolnile 2. marca, na naslednje počitnice pa bodo morali šolarji počakati do konca aprila.

Na počitnicah zdaj šolarji iz vzhodnega dela države