Da bi zagotovili čim manjši prenos okužb, v stražiški osnovni šoli, ki je ena največjih v državi, uporabljajo sterilizator zraka. Foto: Pixabay
Da bi zagotovili čim manjši prenos okužb, v stražiški osnovni šoli, ki je ena največjih v državi, uporabljajo sterilizator zraka. Foto: Pixabay

V času pandemije covida-19 šole iščejo različne načine, kako bi zagotovile čim manjši prenos okužb v prostorih šole. Ob tem nekatere preizkušajo tudi različne naprave za čiščenje zraka – ena od njih je tudi sterilizator zraka, ki ga že nekaj mesecev uporabljajo v Osnovni šoli Stražišče Kranj. Kot je povedal ravnatelj šole Pavel Srečnik, je vse, kar pripomore k preprečevanju širjenja okužb z novim koronavirusom, dobrodošlo. "Nekateri oddelki so bili v karanteni, vendar kaže, da so bile okužbe prinesene od zunaj," je povedal. Ključno se mu zdi, da se z uporabo takšnih sistemov v kombinaciji z drugimi ukrepi varnost vendarle bistveno poveča. "Končni cilj je, da otroci hodijo v šolo, saj delo na daljavo za osnovnošolsko populacijo ni primerno," je dejal Srečnik.

Sorodna novica V NUK-u razkužujejo gradivo s svetlobnimi sterilizatorji

Namestili dva sterilizatorja zraka

Težava šol je, da nimajo finančnih sredstev za takšno opremo. Sterilizacijski sistem v Stražišču že nekaj mesecev preizkušajo brezplačno v sodelovanju s kranjskim podjetjem Ax Systems Adria. Da bi z njimi opremili vse prostore, v katerih se izmenja več ljudi, pa bi vsako šolo stalo okoli 5000 evrov. V stražiški osnovni šoli so sistem za dezinfekcijo z ultravijočilno svetlobo namestili v kuhinjo oziroma jedilnico, kjer se izmenja največ ljudi in ki je najbolj obremenjen prostor v šoli. Gre za dva sterilizatorja zraka in površin, ki sta nameščena na stropu in zagotavljata prisiljeno kroženje zraka skozi zaprto komoro, kjer se zrak dezinficira.

Takšnega tehničnega ukrepa za preprečevanje širjenja različnih okužb slovenske izobraževalne ustanove doslej niso uporabljale, ga pa uporabljajo v ljubljanskem zdravstvenem domu, s sterilizatorji so opremili tudi vozila za prevoz s covidom-19 okuženih bolnikov na dializo. Podobne sisteme prav tako uporabljajo v kirurških sobah in kozmetičnih salonih, je navedel direktor podjetja Ax Systems Adria, Jure Kristan.

Sorodna novica IJS: Sterilizacija mask z ionizirajočim sevanjem učinkovita

Tudi vodja laboratorija za okoljske tehnologije v zgradbah na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani Sašo Medved je pojasnil, da se naprave s filtri za čiščenje zraka in naprave z UV-svetlobo že dlje časa uporabljajo v zdravstvu, kjer je potrebno sterilno čisto okolje, in tudi ponekod drugod. UV-sterilizatorji se uporabljajo tudi za dezinfekcijo mikrobiološko oporečnih vod. Kot je poudaril, ni dvoma, da tovrstne naprave delujejo in uničujejo viruse in bakterije, vendar pa je težko določiti, koliko in ali je naložba v takšno napravo ekonomsko upravičena. Na učinkovitost namreč vpliva vrsta dejavnikov, od oddaljenosti naprave do kroženja zraka.