Foto: BoBo
Foto: BoBo

Z upokojitvijo še ene zdravnice bo do poletja brez osebnega zdravnika kar 16 odstotkov pacientov na idrijsko-cerkljanskem območju. Vodstvo idrijskega zdravstvenega doma meni, da se je na ravni države že veliko zamudilo, ker se težave ni začelo reševati že pred leti.

V Idriji se bo do poletja upokojila že druga zdravnica v letu dni. Brez svojega osebnega zdravnika bo tako kmalu nekaj več kot 2200 pacientov. Zamenjavo je težko najti. Za družinsko medicino se namreč iz leta v leto odloči manj mladih.

"Pred 15 leti je bilo več kot 100 specializantov sprejetih na specializacijo družinske medicine. Danes vemo, da smo srečni, če se jih vpiše 40, 50," je povedal direktor ZD-ja Idrija Tomaž Glažar.

Direktorji zdravstvenih domov severnoprimorske regije so že ministru za zdravje v prejšnji sestavi predlagali, "da bi bilo dobro organizirati neko agencijo, ki bi načrtno privabljala in organizirala prihod zdravnikov iz drugih držav k nam." "To Nemci počnejo že vrsto let," pravi Glažar.

Pacienti se znajdejo vsak po svoje, vse več jih poskuša priti hitreje do pregleda, tako da pridejo kar na urgenco. "Ambulanta nujne medicinske pomoči ne more biti za storitve, ki niso nujne, ovinek za hitrejšo obravnavo, česar smo deležni v zadnjem času," je poudaril Miloš Simov, strokovni direktor ZD-ja Idrija.

Zaradi pomanjkanja kadrov so zdravniki, ki delajo v zdravstvenem domu, bolj obremenjeni. V idrijskem zdravstvenem domu se bojijo izgorelosti osebja. Zdravniki imajo včasih kar tja do 140 obravnav na dan. Normalno bi bilo, da bi v delovnem dnevu sprejeli do 70 pacientov.

Pomanjkanje zdravnikov v Idriji