Pogled na Tolminsko kotlino. Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak
Pogled na Tolminsko kotlino. Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak

Humar, ki v posoškem turizmu dela že 20 let, je pred dobrima dvema tednoma dal odpoved z mesta direktorja in bo naloge opravljal še do konca leta. Novega direktorja že iščejo z razpisom. "Ponudniki smo dvignili glas, ker nam ni vseeno," je odločna Maja Roš Kanellopulos, predsednica strokovnega sveta zavoda in lastnica turističnega naselja Nebesa na Livku. "Danes je upravljanje neke destinacije zelo pomembno. Večini se zdi, da turizem samo po sebi teče, imamo lepo dolino, izjemno naravo, ampak v ozadju je velik ustroj, ki je do zdaj deloval dobro, letos celo izjemno, kar kažejo tudi številke."

 Maja Roš Kanellopulos. Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak
Maja Roš Kanellopulos. Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak

Pričakujejo 650.000 prenočitev

V dolini bodo namreč kljub s koronavirusom zaznamovano sezono imeli predvidoma zgolj 25-odstotni padec prenočitev, ki jih je bilo lani rekordnih 860.000. Kot pravi Mateja Leban, predstavnica petnajstih zaposlenih, so v Tolminskih koritih letos sprejeli 66.000 obiskovalcev. "Če gledamo samo rezultate Javorce in Tolminskih korit, smo julija in avgusta imeli celo več obiskovalcev kot lani, septembra za tretjino več, predvsem na račun slovenskih gostov. Tudi vse rezervacije in prenočitve v celi dolini kažejo na to, da je tudi v takih okoliščinah naša dolina zanimiva, saj so ponudniki razpršeni, sem pa gostje prihajajo predvsem zaradi dejavnosti v naravi," pojasnjuje.

Skrbi jih rušenje financiranja

Menijo, da so z združitvijo tolminsko-kobariške lokalne turistične organizacije in bovške enote pred tremi leti, ki se jim je pred kratkim pridružil še Kanal ob Soči, postali primer dobre prakse ne le v Sloveniji, temveč tudi širše. Predstavnike devetčlanskega strokovnega sveta zato skrbi rušenje financiranja zavoda s proračunom 1,6 milijona evrov, od česar približno 60 odstotkov dobi iz lastne dejavnosti, preostalo prispevajo občine. Največ – polovico – bovška, ki pa je letos od predvidenih 320.000 evrov odvzela 50.000 – kot se branijo, zaradi prireditev, ki niso ali ne bodo izpeljane. "Občinski svet je sprejel sklep, da se sredstva, namenjena dogodkom in aktivnostim, ki niso bile izvedene, prerazporedi na druge proračunske postavke. Govorim o financiranju dogodkov in aktivnosti, ki so letos zaradi priporočil NIJZ in ukrepov Vlade za preprečitev širjenja novega koronavirusa odpadli. V času pandemije je bil TIC dva meseca zaprt, zaposleni pa so bili na čakanju, kar je v veliki meri povrnila država. Zato tudi kategorično zavračam trditve, da občina Bovec ruši zavod Dolina Soče," se je odzval bovški župan Valter Mlekuž.

Z odvzemom 25 tisočakov je sledila še kobariška občina.

To lahko sproži nevaren učinek domin, dodaja Maja Roš Kanellopulos. "Pričakujemo, da bodo ustanovitelji spoštovali dogovore in zagotovili financiranje v skladu z ustanovnimi akti. To, da enostransko ukinjajo del sredstev – gre za občini Bovec in Kobarid, je v bistvu v nasprotju z ustanovnimi akti in bi lahko sprožili tudi upravni spor, česar si ne želimo. Želimo si, da bi ohranili trenuten način financiranja ali pa postavili novega, morda kar odstotek od turistične takse, kar pomeni, da bi bilo to neposredno financiranje glede na prenočitve, kar bi bilo zelo transparentno in ne nazadnje tudi pošteno."

Pogled s Kolovrata na Krnsko pogorje Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak
Pogled s Kolovrata na Krnsko pogorje Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak

Razpis za direktorja še do konca oktobra

Janko Humar je vodenje zavoda Dolina Soče prevzel ob združitvi leta 2017, predtem pa je od leta 2000 vodil turistični zavod v Tolminu, nato združeno kobariško-tolminsko turistično organizacijo Sotočje, od leta 2014 do združitve pa Lokalno turistično organizacijo Bovec. "Ko gostilniške debate pridejo do mesta odločanja in ko to vpliva na financiranje ter delo zavoda, nima več smisla vztrajati," je pred odstopom konec septembra povedal Humar. Delo direktorja bo opravljal še do konca leta, medtem pa novega iščejo z razpisom. Kot smo neuradno izvedeli, v dveh tednih, odkar je razpis objavljen, še ni prispela nobena prijava, rok pa je do konca meseca.

Kakšna bo izbira za direktorja?

V strokovnem svetu upajo, da bo svet zavoda sprejel njihov predlog, da bi morali kandidati tudi skozi njihovo sito, hkrati pa jih skrbi, da izbire ne bo veliko – tudi zaradi pogojev, saj je pogoj tudi najmanj 4 leta delovnih izkušenj na vodilnih ali vodstvenih delovnih mestih in najmanj 4 leta delovnih izkušenj na delovnih mestih v turističnih dejavnostih. "Morda bi bil na mestu tudi mlad človek, ki pa ga bo ovirala zahteva o štirih letih vodilne funkcije – če v prvem krogu ne bo kandidata, je morda razmisliti o tem, da je to prestroga zahteva. Pa tudi: kakšno je to vodilno mesto – je to samo direktor? Potem se bojim, da bomo imeli na mizi zelo malo kuvert," se še sprašuje Maja Roš Kanellopulos.