Protesti staršev, posredovanje varuhinje človekovih pravic, številne prostovoljne akcije zbiranja sredstev in splošen pritisk javnosti so pripomogli, da se je gradnja nove ptujske šole za otroke s posebnimi potrebami pred natanko mesecem dni vendarle začela. Foto: MMC RTV SLO
Protesti staršev, posredovanje varuhinje človekovih pravic, številne prostovoljne akcije zbiranja sredstev in splošen pritisk javnosti so pripomogli, da se je gradnja nove ptujske šole za otroke s posebnimi potrebami pred natanko mesecem dni vendarle začela. Foto: MMC RTV SLO

Protesti staršev, posredovanje varuhinje človekovih pravic, številne prostovoljne akcije zbiranja sredstev in splošen pritisk javnosti so pripomogli, da se je gradnja nove ptujske šole za otroke s posebnimi potrebami pred natanko mesecem dni vendarle začela. In danes je napredek viden tudi na gradbišču, kjer so izkopi v veliki meri že narejeni. "Ta teden bomo naredili že kar nekaj temeljev, sicer pa imamo v načrtu, da do konca leta dokončamo telovadnico, kjer pa moramo najprej prestaviti vročevod, da bomo lahko nadaljevali gradbena dela. Do konca prvega dela gradnje pa načrtujemo, da bomo tudi šolsko poslopje zgradili vsaj do polovice," pravi Antun Daljavec, direktor podjetja GP Project Ing, ki je glavni izvajalec del.

Omenjeno podjetje je bilo sicer izbrano tudi za gradnjo vseh nadaljnjih faz gradnje, a težava se pojavi, ker je denar zagotovljen le za prvo fazo. "Naredili bomo vse, kar bomo lahko, za denar, ki je odobren," nam je potrdil Daljavec, ki pa upa, da se bo tudi po novem letu našel denar za nadaljevanje gradnje. Do zdaj je finančna sredstva prispevala le ptujska občina, ki se je tudi odločila, da ves svoj finančni vložek v gradnjo šole nameni že letos in ga ne bo razdelila na štiri leta. Nadaljevanje gradnje pa je tako po besedah župana Štefana Čelana predvsem odvisno od preostalih občin, katerih otroci obiskujejo šolo za otroke s posebnimi potrebami.

"Upam, da bodo preostale občine do konca leta sprejele vse potrebne odločitve, kajti zdaj se pripravljajo proračuni za prihodnje leto in tako upam, da bodo občine umestile svoje deleže v proračune, tako kot je bilo predvideno," pravi Čelan.

A zaplete se lahko še drugje – tudi država je namreč svoj del sredstev obljubila, za letos jih je tudi vključila v državni proračun, financiranje v prihodnjih letih pa ima po Čelanovih besedah kar nekaj pogojev: "Pogodba, ki jo imamo na mizi, predvideva sofinanciranje v skladu z vsakoletnim sprejemom državnega proračuna in torej v skladu z razpoložljivimi sredstvi. Takšno zagotovilo je kot golob na strehi in na njega ne moremo resno računati".

Sicer pa Čelan priznava, da bodo letos projekt spravili tako daleč, da ga bo mogoče fizično pokriti in zavarovati tako, da ob morebitnem pomanjkanju finančnih sredstev in posledično ob ustavitvi gradnje, ne bo propadal. Tega scenarija pa si nikakor ne želi vodstvo šole. Kot nam je povedala ravnateljica Dragica Emeršič, še vedno močno upajo na razumnost tako vseh vpletenih občin kot države. "Upajmo, da bosta njihova volja in moč takšni, da se bodo zavedali, da morajo poskrbeti za svoje občane," pravi Emeršičeva, ki upa, da občine ne bodo odstopile od sofinanciranja, ker bi to dejansko lahko pokopalo projekt.

Sicer pa naj bi bila nova šola končana do leta 2017, na ptujski občini pa upajo, da bi lahko projekt končali še prej, ampak dejstvo je, da je vse to odvisno od finančnih sredstev, ki bodo na voljo.