Foto: Ministrstvo za notranje zadeve
Foto: Ministrstvo za notranje zadeve

Notranji minister Aleš Hojs je zadovoljen zaradi dialoga in dejavnosti med romsko skupnostjo in pristojnimi organi, so zapisali na ministrstvu. Škocjansko občino je obiskal skupaj z generalnim direktorjem policije Antonom Olajem in pomočnikom direktorja Policijske uprave Novo mesto Andrejem Zbašnikom.

V novomeški policijski upravi menijo, da delo z romsko skupnostjo terja multidisciplinarni pristop. Zato "izvajajo vrsto zaščitnih in represivnih dejavnosti za izboljšanje varnostne problematike, s katerimi žal še ni bil dosežen želeni učinek", so navedli. Sogovorniki so se strinjali, da je pri ureditvi sobivanja z romsko skupnostjo pomembno sodelovanje lokalnega okolja in vseh pristojnih institucij.

Brezposelnih skoraj 80 odstotkov Romov, veliko družin brez pitne vode in elektrike

"Policija se bo skladno z veljavno zakonodajo še naprej trudila, da bo ustrezno obravnavala vsako kršitev ali kaznivo dejanje in da bo v okvirih svojih pristojnosti izvedla vse potrebno, da se bodo občani počutili čim bolj varno," so ministrove besede povzeli na spletni strani.

Napovedal je, da bodo "vse prihodnje dejavnosti še naprej vodene v sodelovanju z drugimi subjekti in državnimi organi, odgovornimi za reševanje tovrstne problematike". Delo policije pa bo še naprej temeljilo na izvajanju vseh ukrepov iz nacionalnega programa ukrepov za Rome.

Na območju novomeške policijske uprave je sicer 29 romskih naselij, v katerih živi okoli 3500 prebivalcev.