Položitev temeljnega kamna je bila lani zelo odmevna. Foto: MMC TZV SLO/Ergyn Žječi
Položitev temeljnega kamna je bila lani zelo odmevna. Foto: MMC TZV SLO/Ergyn Žječi


Razpis vključuje tri sklope, in sicer gradbeno-obrtniška dela, elektroinštalacije in strojne inštalacije.
Obvestilo o tretjem razpisu, ki predstavlja glavni razpis pri gradnji omenjenega centra, so objavili na spletnih straneh islamske skupnosti v petek, je pojasnil tajnik skupnosti Nevzet Porić. Besedilo razpisa ni javno. Morebitni kandidati lahko gradivo oziroma razpisno dokumentacijo dobijo v islamski skupnosti ali v podjetju Elea IC, s katerim skupnost sodeluje.

S tokratnim razpisom islamska skupnost išče gradbena podjetja za gradnjo centra, ki bo vključeval tudi prvo džamijo v Sloveniji. Na zemljišču ob Kurilniški in Parmovi ulici v Ljubljani so že zabrneli stroji, trenutno potekajo začetna dela, ki vključujejo prestavitev kanala za meteorne vode, postavitev pilotov, ki bodo varovali gradbeno jamo, ter izkop in zaščito gradbene jame. Dela naj bi trajala do 10. oktobra.

Porić ocenjuje, da bi se gradnja objektov lahko začela v drugi polovici oktobra ali na začetku novembra. Od ponudnikov se po njegovih besedah pričakuje, da podajo svoj terminski načrt izvedbe del. Po oceni Porića bo izvedba trajala dve leti. Po predvidevanjih islamske skupnosti po gradnja centra dražja od predvidenih 12 milijonov evrov, po Porićevih besedah pa imajo zagotovljenih od 50 do 60 odstotkov potrebnega denarja. Gradnjo financira tudi Katar.