Družina si najbolj želi stanovanje. Foto: Jože Grajžel Foto:
Družina si najbolj želi stanovanje. Foto: Jože Grajžel Foto:
Infodrom: Varuhinja človekovih pravic o družini
Infodrom: Brez strehe nad glavo


Družina se je po pripovedovanju Brajdičeve tja zatekla zaradi sporov s sosedi. Sredi gozda so si postavili šotor, iz katerega so otroci redno hodili v črnomaljsko osnovno šolo, medtem pa od občine zahtevali, da jim dodeli vsaj enosobno stanovanje, ki so ga pripravljeni plačevati iz socialnih transferjev, ki na mesec za vso družino znašajo okoli 900 evrov.

"V groznem stanju smo. V gozdu sem z otroki živela od aprila, in to brez vsega; brez elektrike, vodo sem nosila v 25-litrskih kanglah, da so otroci hodili v šolo urejeni. Pomoči nisem bila deležna z nobene strani," nam je obupano razlagala Brajdičeva, ki se je v teh dneh zatekla k sestri v kočevsko naselje Mestni Log. Tam je tudi vpisala otroke v šolo, medtem pa še vedno upa, da bo prišla do primerne stanovanjske rešitve.

Brajdičeva je pojasnila, da je več mesecev prosila občino za pomoč pri reševanju stanovanjskega problema, vendar so ji ponujali le varno hišo in materinski dom, kar pa je odločno zavračala. "Jaz sem mamica in skrbim za svoje otroke, zato z njimi ne grem v varno hišo," pravi Brajdičeva, ki dodaja, da 200 evrov na mesec namenja za plačevanje obveznosti do šole.

Vrsto let je živela v baraki v romskem naselju Lokve pri Črnomlju, kamor se ne namerava več vrniti. Ob tem poudarja, da bi takoj sprejela vsaj kakšno sobo, ki jo je pripravljena plačati, inc da je pripravljena živeti v naselju v Gradcu ali Kanižarici.

Več o družini izveste v oddaji Naše poti, nocoj ob 21.05, na 1. programu Radia Slovenija.
O družini so pretekli teden poročali tudi v oddaji Infodrom. Več v pripetih videoprispevkih.

V zvezi s problematiko družine Brajdič sta se na občini Črnomelj z županjo Mojco Čemas Stjepanovič sestali tudi Milena Tudija iz romskega društva Romano veseli in Dušica Balažek, ki vodi Zvezo Romov za Dolenjsko. Županja je razložila, da je družini že oktobra lani ponudila primerno parcelo v naselju Lokve, ki naj bi jo Brajdičeva sprva sprejela, vendar si je pozneje premislila. Prijavila se je na javni razpis za pridobitev stanovanja, toda stanovanja, kakršnega si želi, ni na voljo.

Balažkova je na sestanku s Čemas Stjepanovičevo, na katerem je bila navzoča tudi direktorica črnomaljskega centra za socialno delo Marjetka Papež, predlagala, da družini ponudijo parcelo, ki bi bila bolj oddaljena od drugih romskih prebivalcev, in bivalnik. Balažkova je še predlagala, da obiščejo romske družine, ki so v sporu z Brajdičevo, ter se skušajo pogovoriti in pomiriti spore. Tudija pa je povedala, da pozna družino in da so se otroci v času poletnih počitnic udeleževali tudi delavnic za romske otroke na Lokvah. Pripomnila je, da bo navezala stik z Brajdičevo in jo skušala prepričati, da sprejme ponujeno lokacijo v romskem naselju Lokve in bivalnik ter zapusti gozd, kjer ima trenutno postavljeno počitniško prikolico. Papeževa je potrdila, da se je bila družina prisiljena izseliti iz naselja in da Brajdičeva vzorno skrbi za svoje otroke.

V tem tednu naj bi torej postalo jasno, ali bo družina sprejela bivalnik, ki ji ga želi občina postaviti na eni izmed občinskih parcel v romskem naselju Lokve, ali pa bo občina prisluhnila njeni želji, da se ji bivalnik namesti v katerem drugem romskem naselju.

Za MMC Bogdan Miklič

Infodrom: Varuhinja človekovih pravic o družini
Infodrom: Brez strehe nad glavo