Mesojedec, ki na romsko problematiko opozarja že vrsto let, tudi svari, da se dogovarjajo za protest v Ljubljani. Foto: Bogdan Miklič Foto:
Mesojedec, ki na romsko problematiko opozarja že vrsto let, tudi svari, da se dogovarjajo za protest v Ljubljani. Foto: Bogdan Miklič Foto:
Člani agrarne skupnosti iz Škocjana so bili pred kratkim pisno obveščeni, da so jih izbrisali s seznama solastnikov nelegalnih romskih objektov. Foto:Bogdan Miklič

Kot je pojasnil Silvo Mesojedec, ki vodi omenjeno civilno iniciativo, je sodu izbil dno izračun nepremičninskega davka."Slednji obdavčuje lastnike ukradenih zemljišč, do katerih ne morejo, in jim celo pripisuje nelegalno zgrajene objekte, ki so jih postavili Romi. Nikjer ne vidimo člena zakona, ki bi črnograditelje oprostil davka, po drugi strani pa omenjeni lastniki zemljišč nimajo nobene zaščite, zato je bila podana kazenska ovadba. V vladni ekipi je namreč tudi minister Erjavec, ki je bil v preteklosti že deležen ovadbe zaradi tovrstnih anomalij. Dobro ve, kaj se tu dogaja, zato bi posebno on lahko posredoval, da do takšnega zakona in teh izračunov ne bi prišlo," meni Mesojedec.
Člani agrarne skupnosti iz Škocjana so bili pred kratkim pisno obveščeni, da so jih izbrisali s seznama solastnikov nezakonitih romskih objektov. Po Mesojedčevih besedah gre za absurdno situacijo. "Lastniki zemljišč so na ta problem opozarjali še pred izdajo informativnih izračunov, dobili celo obvestilo, da so izbrisani kot solastniki teh objektov, a so kljub temu dobili omenjeni informativni izračun," ugotavlja.
Mesojedec, ki na romsko problematiko opozarja že vrsto let, tudi svari, da se dogovarjajo za protest v Ljubljani. "Pričakujemo, da se ga bodo udeležili podjetniki skupaj s svojimi zaposlenimi, prišli bodo kmetje in lastniki teh zemljišč. Skratka, zbralo se bo precej ljudi," napoveduje Mesojedec.
Bogdan Miklič, Radio Slovenija