Franc Potočar pojasnjuje, da je požar izbruhnil, ko jih ni bilo doma. Foto: Bogdan Miklič Foto:
Franc Potočar pojasnjuje, da je požar izbruhnil, ko jih ni bilo doma. Foto: Bogdan Miklič Foto:
Paket so družini izročile predsednica in podpredsednica ZRD-ja Dušica Balažek in Liljana Tudija ter predsednica romskega društva Romano veseli Milena Tudija. Foto: Bogdan Miklič

V družini sta dva mladoletna otroka, stara 6 in 13 let, njuna mati pa je invalidka.
Kot je ob našem obisku pojasnil Franc Potočar, je požar izbruhnil, ko jih ni bilo doma. Njegov vzrok še ni znan. Poleg hrane, oblačil, odej in pohištva je v požaru poginil tudi psiček. "Ta trenutek si najbolj želimo, da bi prišli pod svojo streho," je pristavil Potočar in dodal, da zdaj začasno spijo pri sorodnikih, vendar si želijo bivalnik. Šolo je obvestil, da so skupaj z barako zgorele tudi šolske potrebščine njegovega sina, ki po naših podatkih redno obiskuje pouk. Vodstvo šole naj bi mu zagotovilo, da bodo otroka oskrbeli z vsem, kar potrebuje za šolsko delo.
Družini so z oblačili in odejami pomagali tudi na novomeškem območnem združenju Rdečega križa. Finančno bo pomagal pristojni center za socialno delo. Njegov direktor Alojz Simončič je dejal, da bodo družini dodelili izredno denarno pomoč.
Zneska ni želel razkriti, dodal je le, da bo v skladu z zakonodajo. V času našega obiska so družino obiskale predstavnici Zveze Romov za Dolenjsko (ZRD) in predsednica romskega društva Romano veseli. Družini so prinesle gospodinjske pripomočke, kozarce, krožnike in jedilni pribor, kar je njene člane močno razveselilo. Predsednica ZRD-ja Dušica Balažek nam je dejala, da bodo družini skušali zagotoviti tudi rabljeno pohištvo.
Janez Doltar z mestne občine Novo mesto pa nas je seznanil, da so družino oskrbeli z rabljenim bivalnikom, ki so ga že postavili na zasebnem zemljišču v Žabjaku. Zanj so iz občinske blagajne namenili dobrih 1.000 evrov. "V tako kratkem roku kaj drugega nismo mogli ponuditi," je pripomnil Doltar.