Foto: Radio Koper/Manuela Bozic Badalic
Foto: Radio Koper/Manuela Bozic Badalic

Bovški svetniki so v petek ostali razdeljeni glede preoblikovanja zavoda Sončni Kanin. Polovica se jih zavzema za stečaj družbe. Župan Valter Mlekuž bo predlog glede ukinitve nadzornega sveta znova dal na glasovanje na prihodnji seji občinskega sveta.

Predlog sprememb odloka sicer predvideva preoblikovanje zavoda Sončni Kanin, ki upravlja smučišče Kanin, v družbo z omejeno odgovornostjo Sončni Kanin. Preoblikovanje bi omogočilo tudi ukinitev nadzornega sveta, ki po odstopih članov ne deluje, vlogo nadzornikov pa bi prevzeli svetniki.

Družba tako še naprej ostaja brez nadzornikov, vodenje pa ostaja v rokah Manuele Božič Badalič. Občinski svet je sicer Božič Badalič na decembrski seji razrešil funkcije, razpis za novega direktorja pa doslej še ni bil objavljen.

Smučišče Kanin je med redkimi evropskimi smučišči, ki nimajo težav s snegom

Na smučišču Kanin, ki že od lanske jeseni ne obratuje, je medtem skoraj petmetrska snežna odeja. Skupina zaposlenih v družbi Sončni Kanin že vso zimo skrbi za vzdrževanje naprav, do katerih dostopa prek italijanskega smučišča. Za mesečno izplačilo nadomestila za stroške upravljanja pa skrbi Občina Bovec.

Po besedah Božič Badalič smučišče na Kaninu mora ostati, čeprav gre za veliko naložbo, ki je občina kot lastnica smučišča s svojimi sredstvi ne more izvesti. Njegov potencial dokazuje tudi letošnja zima, saj je Kanin med redkimi evropskimi smučišči, ki nimajo težav s snegom, je še poudarila.

Kot so zahtevali bovški svetniki, bo družba Sončni Kanin še naprej vsak mesec pripravila obračun s specifikacijami vseh stroškov in ga predstavila občinskemu svetu, da bo občina lahko zagotovila sredstva za mesečna izplačila nadomestil za stroške upravljanja.

Božič Badalič meni, da v tem trenutku ni razlogov za stečaj družbe. Po njenem mnenju bi bil stečaj najslabša mogoča odločitev, zato še vedno upa, da se bosta našli volja in rešitev za obnovo smučišča. S tem, da stečaj ne bi bil dobra izbira, se je strinjal tudi župan Mlekuž, saj po njegovih besedah potem za Kanin ne bi bilo več upanja. Še vedno ostaja optimističen, tudi od turističnih ponudnikov prihajajo opozorila, da si mora občina še naprej prizadevati za obnovo smučišča.

Bovški občinski svet je sicer v petek potrdil tudi proračun za letošnje leto, v katerem so za namen novega gorskega centra Kanin predvideli 200.000 evrov.