Knjižnica za Rome se nahaja na dvorišču zakoncev Bogataj. Foto: Bogdan Miklič
Knjižnica za Rome se nahaja na dvorišču zakoncev Bogataj. Foto: Bogdan Miklič

Novomeški Romi imajo bibliobus v naselju od leta 1998. Knjižnica za Rome stoji na dvorišču zakoncev Bogataj. V odpisanem, a navznoter bleščeče urejenem bibliobusu so knjige lepo zložene, za kar poskrbita zakonca Bogataj, ki sta v tem času pomembno prispevala k izboljšanju odnosa do knjig in dvigu bralne kulture v romskem naselju Brezje-Žabjak.

Direktorica novomeške knjižnice Mirana Jarca Claudia Jerin Mestnik pravi, da so lani zabeležili 2.650 obiskov ter da knjige in ostalo knjižnično gradivo Romom izposoja Romkinja, ki so jo zaposlili preko javnih del. Sicer pa knjižnica Mirana Jarca po besedah Jerin Mestnikove kupi vso literaturo romskih avtorjev.

Tako na njihovih policah najdemo knjige romskega pesnika, pravljičarja in pisatelja Rajka Šajnoviča, belokranjske avtorice romskih pravljic Madaline Brezar in obilo knjig o romski kulturi.

V knjižnici Mirana Jarca se trudijo, da bi Rome navadili brati in da bi si romski otroci izposojali dvojezične knjige. V romskem vrtcu Pikapolonica, ki ravno tako že več let stoji v romskem naselju, v ta namen pripravljajo ure pravljic, ki so namenjene najmlajšim. V prihodnosti želijo odpreti novo, sodobnejše in bolje opremljeno izposojevališče. "Projekt imamo pripravljen, čakamo samo na ustrezen razpis," je dodala Claudia Jerin Mestnikova.

Bogdan Miklič