Delavci CPK-ja so z jutranjim delom povzročili veliko nejevolje. Foto: Eugenija Carl
Delavci CPK-ja so z jutranjim delom povzročili veliko nejevolje. Foto: Eugenija Carl

Nič neobičajnega, če ne bi bila sobota, nebo brez oblačka, cesta pa polna avtomobilov, ki se valijo proti mejnemu prehodu Sečovlje.

"Takoj ko je začel delovati semafor, so nastali zastoji. Nabrala se je približno štiri kilometre dolga kolona proti mejnemu prehodu, promet je kmalu obstal že v Luciji. Neverjetno, kaj si privoščijo vzdrževalci, saj ni čudno, da turisti bežijo drugam," se je razburjal eden izmed krajanov. Za izstop iz države je bilo v Sečovljah treba čakati eno uro. Domačini so imeli težave tudi z dostopom do pošte, ki deluje v letališki stavbi.

Recept, kako odgnati turiste
"Lahko si mislite, kakšno sramoto si delamo pred letalskimi gosti. Samo danes dopoldne smo imeli 70 pristankov in odhodov, to je več kot 300 turistov. Dobili smo številne pritožbe. Vhod oz. izhod z letališča je bil tako rekoč onemogočen. Kdor je hotel zapeljati na glavno cesto ali z nje, je moral kar nekaj časa čakati na usmiljenje voznikov, ki so stali v strnjeni koloni. Očitno prav želimo odgnati še tistih nekaj turistov, ki nam ne pobegnejo na Hrvaško. Ni dovolj, da bodo turiste odvračale že vinjete skozi predor Markovec, po novem smo se lotili še krpanja cest ob sobotah zjutraj, v največji gneči," je ogorčen direktor portoroškega letališča Robert Krajnc.

Delavci CPK-ja so nato ob 15. uri prekinili dela, na letališču pa upajo, da jih ne bodo nadaljevali jutri in znova povzročili prometnega zamaška.

Na CPK smo naslovili vprašanja, zakaj je bilo tako nujno prav danes začeti popravilo nekaj metrov ceste, zakaj se lotevajo popravil ob najbolj neprimernih dneh in urah, in ne tako, kot to počnejo v drugih državah; neopazno in nemoteče - ponoči ali v zgodnjih jutranjih urah, ko ne bi ovirali nikogar. Na pojasnila še čakamo.

Ne morejo krpati zgodaj in ponoči
»Dela, ki smo jih izvajali na cesti Valeta – Sečovlje sodijo v sklop rednega vzdrževanja in potekajo po planu. Izvajati jih moramo v ustreznih vremenskih razmerah. Gneča na predmetni cesti je bila minimalna v primerjavi z gnečo na drugih delih obalnega območja, kjer prav tako izvajamo dela. Pri izvajanju del se prilagajamo pretočnosti prometa, prometnim tokovom ter se poskušamo izogniti nastajanjem zastojev na cesti. Vzdrževalnih del na cesti ni mogoče izvajati v nočnem času, ceste pa moramo urediti do turistične sezone,« so nam odgovorili na Cestnem podjetju Koper.