Rezultati preverjanja vsebnosti svinca v krvi otrok so merilo za oceno napredka programa in so podlaga za načrtovanje prihodnjih ukrepov, so spomnili na NIJZ-ju. Foto: Reuters
Rezultati preverjanja vsebnosti svinca v krvi otrok so merilo za oceno napredka programa in so podlaga za načrtovanje prihodnjih ukrepov, so spomnili na NIJZ-ju. Foto: Reuters

Odvzemi vzorcev krvi otrok in preverjanje vsebnosti svinca sodijo v 15-letni program ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini, ki je obremenjeno s težkimi kovinami. Rezultati preverjanja vsebnosti svinca v krvi otrok so merilo za oceno napredka programa in so podlaga za načrtovanje prihodnjih ukrepov, so ob tem sporočili iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Program ukrepov se od leta 2008 izvaja v občinah Črna na Koroškem in Mežica ter zajema več ukrepov, izteka pa se konec prihodnjega leta.

Na NIJZ-ju starše otrok, ki bodo v teh dneh prejeli vabila na odvzeme krvi (te bodo izvajali na zdravstvenih postajah Črna na Koroškem in Mežica 8. in 10. junija), prosijo, da se odzovejo in otroke pripeljejo na odvzeme. Če kdo pričakovanega vabila ne bi prejel, prosijo, da se pri njih oglasi. "Upamo, da bo tudi letos odziv vsaj tako dober kot v prejšnjem letu in da bodo izmerjene vrednosti čim nižje," so ob tem sporočili z NIJZ-ja.

Lansko preverjanje vsebnosti svinca v krvi triletnikov je pokazalo, da so imeli štirje odstotki triletnikov vrednosti enake ali višje od mejno določenih sto mikrogramov na liter krvi. V povprečju pa so bile vrednosti svinca nižje kot prejšnja leta.

"Že drugo leto zapored opažamo, da smo zastavljenemu cilju, to je manj kot pet odstotkov otrok z vrednostjo svinca v krvi sto in več mikrogramov na liter, precej blizu in da je dosegljiv, če poskrbimo za dosledno preprečevanje izpostavljenosti otrok onesnaženemu prahu," so ob predstavitvi rezultatov septembra lani navedli na NIJZ-ju.