Visoko vrednost svinca so našli pri 90 otrokih iz Črne na Koroškem (na fotografiji) ter Mežice. Foto: STA
Visoko vrednost svinca so našli pri 90 otrokih iz Črne na Koroškem (na fotografiji) ter Mežice. Foto: STA
Starši so na testiranje pripeljali 90 otrok (simbolična fotografija). Foto: Televizija Slovenija

Analize kot primerjalno leto jemljejo leto 2008, ko se je začel vladni program sanacije Zgornje Mežiške doline, ki je zaradi rudarjenja v preteklosti močno obremenjena s težkimi kovinami. Lani je bil delež otrok s preseženimi vrednostmi svinca najnižji, letos pa najvišji do zdaj. S svincem povezana industrija na tem območju sicer še vedno deluje.

Izstopajo občina Črna na Koroškem in deklice
Iz ravenske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje so sporočili, da primerjava analiz krvi glede na občino bivanja in spol kaže, da so vrednosti svinca v krvi nekoliko višje pri otrocih iz občine Črna na Koroškem in deklicah.

Te so "precej višje od dolgoletnega povprečja", je dejal Matej Ivatnik iz NIJZ Ravne in dodal, da razlogov za zdaj ne poznajo. jih pa lahko delno razložijo z zelo sušnim majem. Vzorci so bili odvzeti konec maja in v začetku junija in kažejo predvsem na izpostavljenost v mesecu pred odvzemom krvi. Ivatnik je še dodal, da se prah, ki je pomemben vir izpostavljenosti, v sušnem obdobju intenzivneje raznaša.

Starši pripeljali 90 otrok
NIJZ Ravne je letos vabila na oddajo vzorcev krvi poslal staršem 108 triletnikov. Odzvali so se starši 90 odtrok, 53 deklic in 37 dečkov.

Vrednost svinca v odvzetih vzorcih krvi se je gibala od 23 do 338 mikrogramov na liter krvi. Povprečna koncentracija svinca v krvi je bila 72,5 mikrogramov na liter krvi, pri čemer je bila pri deklicah povprečna vrednost svinca v krvi 80,9 mikrograma svinca na liter krvi, pri fantih pa 60,4 mikrograma. Visoke vrednosti svinca, to je 100 ali več mikrogramov na liter so odkrili pri 18 otrocih.

Nizke vrednosti, to je pod 50 mikrogramov svinca na liter krvi, je imelo 38 otrok oziroma dobrih 42 odstotkov vseh.

Letos izmerjene vrednosti so bile višje kot v letih 2014, 2015 in 2016, delež otrok z visoko vsebnostjo svinca v krvi pa celo najvišji po letu 2008.

Nova prevalenčna študija
Predstojnica območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Ravne na Koroškem Neda Hudopisk je dejala, da za prihodnje leto pripravljajo prevalenčno študijo vsebnosti svinca v krvi otrok, ki bo vključevala širšo skupino otrok različnih starosti. Rezultati bodo pokazali spremembe od leta 2013, ko je bila takšna študija nazadnje izpeljana.