V povorki je sodelovalo 1.350 vinogradnikov in vinogradnic. Foto: Goran Rovan
V povorki je sodelovalo 1.350 vinogradnikov in vinogradnic. Foto: Goran Rovan
Kralj cvička za leto 2014 je postal Janez Colnar. Foto: Goran Rovan
Insignijo ambasadorja cvička je prejel Jože Žura. Foto: Goran Rovan
Teden cvička spet v Kostanjevici na Krki

Prvi dan 42. Tedna cvička je bil posvečen vinogradnikom in njihovim društvom. Matjaž Jakše, predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske, je bil z odzivom zelo zadovoljen, pa tudi zato, ker jim je dež prizanesel. Tako se je v dolgi povorki po vsem kostanjeviškem otoku zvrstilo več kot tisoč ljudi. Jakše pojasnjuje: "1.350 vinogradnic in vinogradnikov se je udeležilo povorke in mislim, da je to največ doslej, odkar prirejamo to našo tradicionalno prireditev. Ti so prikazali tudi vinogradniško opremo in opravila v vinogradu ter mehanizacijo. Zelo zadovoljen sem z odzivom, tako smo pokazali našo številčnost, saj imamo kar 6.000 vinogradnikov in ti delujejo v 32 društvih."

Po povorki so se vinogradniki tudi poveselili. Ob tem so okronali tudi novega kralja cvička, to je postal Janez Colnar s Trške gore, ki je ta laskavi naslov osvojil že leta 2009. Colnar je nasledil lanskega kralja Roberta Jarkoviča iz Gadove Peči. Novi kralj, ki na Trški gori nad Novim mestom pridela kar 45 tisoč litrov vina, je takoj, ko je dobil krono, povedal: "Nocoj se bolje počutim kot prvič, pred petimi leti, ker je to nadgradnja predhodnega dela in priznanje, da dobro delamo, in to je zame zelo velik uspeh. Mi je pa najbolj všeč to, ker so ljudje, ki uživajo to kapljico, zadovoljni in te pohvalijo in to je zame največji uspeh." Letos so na ocenjevanju vin ocenili 784 vzorcev vin, med njimi je bilo več kot polovica cvičkov.

Od leta 1999 dolenjski vinogradniki podeljujejo tudi naziv ambasadorja cvička. Tega si je letos prislužil Jože Žura, ki je osem let vodil Zvezo društev vinogradnikov Dolenjske. Tudi Žura je bil priznanja vesel in je po prejemu insignije kot 18. ambasador cvička povedal: "To mi je v veliko čast in priznanje za opravljeno preteklo delo, ko sem osem let vodil Zvezo društev vinogradnikov, to armado pridnih in delovnih ljudi, ki ljubijo svojo zemljo tukaj na Dolenjskem. Obenem pa mi je velika čast, da sem v družbi tako eminentnih ambasadorjev, kot so gospodarstveniki, glasbeniki, pesniki in predvsem strokovnjaki iz dolenjskega vinorodnega okoliša."

Teden cvička so v Kostanjevici na Krki pripravili že desetkrat, vendar je 11. prireditev privabila doslej največje število pridelovalcev tega dolenjskega posebneža. Številni obiskovalci in organizatorji upajo, da bo tako tudi drugi dan, ko bodo med drugim izbrali tudi novo cvičkovo princeso, ki bo nasledila Andrejo Simeonov.

Seveda lahko obiskovalci Tedna cvička, ki sicer traja le tri dni, številne vzorce vin tudi sami preizkusijo in se prepričajo, kakšni so. Teden cvička pa je zagotovo priložnost tudi za preizkušanje drugih kulinaričnih dobrot in prijetno druženje med gostoljubnimi Dolenjci.

Za MMC Goran Rovan

Teden cvička spet v Kostanjevici na Krki