Kovinoplastika Lož je v lasti finskega sklada. Foto: MMC/Televizija Slovenija
Kovinoplastika Lož je v lasti finskega sklada. Foto: MMC/Televizija Slovenija

Podjetje jo je pred 12 leti izključilo iz proizvodnje, to pa imenovalo: zmaga za okolje in zdravje ljudi. Novi finski lastnik pravi: "Zaradi zahtev kupcev moramo spet uvesti galvanizacijo s kromom 6."

V dolini je završalo med ljudmi, saj gre za nevarno kemikalijo, ki bo po vsej Evropi kmalu prepovedana. "Proizvodnjo brez nevarnih kemikalij si danes zelo težko predstavljamo, pomembno pa je, da se znamo pred njo zaščititi – potem je stvar obvladljiva in ni nevarna," miri ekologinja v Kovinoplastiki Lož Helena Reščič Granda.

Zdravnica za medicino dela opozarja delavce, da bodo morali strogo uporabljati vsa zaščitna sredstva. "Lahko povzroča razvoj raka, vpliva na plod, povzroča mutacijo genov in s tem poslabša naše zdravstveno stanje," opozarja Vladimira Janežič iz cerkniškega zdravstvenega doma.

Predstavniki delavcev se do uvedbe strupene in za zdravje nevarne proizvodnje sicer še niso opredelili.

Na občini Loška dolina so zaskrbljeni. "Za dolino to ne pomeni nič dobrega. Novi lastnik daje prednost kapitalu, šele potem so ljudje," meni župan Janez Komidar.

Vsak nedovoljeni izpust bi bil velik udarec za občutljivo kraško vodovarstveno območje. V Kovinoplastiki pa pravijo, da ničesar ne skrivajo in da bodo aprila organizirali dan odprtih vrat ter pogovor z domačini.