Krka je tudi uradno odprla svoj obrat v Krškem. Foto: arhiv Krka
Krka je tudi uradno odprla svoj obrat v Krškem. Foto: arhiv Krka
false
V njem je zaposlenih 61 ljudi, povečini iz Posavja. Foto: Goran Rovan
false
Predsednik uprave in generalni direktor Krke Jože Colarič je prepričan, da bo Krka v Krškem nadaljevala z naložbami. Foto: Goran Rovan
false
V Krki so se za novo proizvodno lokacijo odločili zaradi omejenih prostorskih možnosti v Novem mestu. Foto: Goran Rovan
Krka odprla 85 milijonov evrov vreden obrat

Krka namerava v prihodnje ta obrat še širiti.

Krka je danes v Krškem tudi uradno pognala stroje v svojem novem obratu za proizvodnjo farmacevtskih učinkovin, ki so ga poimenovali sinteza 1. Ta ima skoraj šest tisoč kvadratnih metrov, njegova gradnja se je začela v letu 2012, bila končana leto pozneje, potem pa je potekala montaža opreme. Tako je bil prvi modul zagnan v letu 2014, letos pa še drugi, tako da zdaj obrat, ki je stal 85 milijonov evrov, že deluje s polno zmogljivostjo. V njem pa je zdaj 61 zaposlenih.

Gre za sodoben obrat, ki omogoča tako maloserijsko proizvodnjo, pogojno pa tudi proizvodnjo velikih serij učinkovin in intermediatov. Kot so poudarili na odprtju, ta obrat zagotavlja nove zmogljivosti za obvladovanje celotnega procesa od razvoja do proizvodnje surovin in končnih izdelkov. V njem poteka proizvodnja učinkovin za vertikalno integrirana zdravila, ki predstavljajo več kot 70 odstotkov Krkinega prodajnega programa. Krkin tehnični direktor Marko Lampret o naložbi pove: "Gre za obrat visokotehnološko zmogljive kemijske proizvodnje. V njem dela 61 zaposlenih. Tukaj naj bi se proizvedlo 70 odstotkov surovin, ki jih uporabljamo ob modelu vertikalne integracije. Gre torej za obvladovanje procesa od surovine do končnega izdelka."

Novi obrat sinteza 1 za proizvodnjo farmacevtskih učinkovin v Krškem je za Krko pomembna pridobitev. Obrat namreč zagotavlja fleksibilnost proizvodnje, saj je prehod na proizvodnjo novih izdelkov mogoč v razmeroma kratkem času. Omogoča maloserijsko proizvodnjo, pogojno pa tudi proizvodnjo velikih serij učinkovin in intermediatov. Krka bo v njem zagotavljala optimalno proizvodnjo strateško pomembnih farmacevtskih učinkovin in s tem prispevala h konkurenčnosti in krepitvi svojega položaja na vseh trgih, je prepričan predsednik uprave in generalni direktor Krke Jože Colarič. Colarič poudarja, da gre za plod lastnega znanja in razvoja, ki ji omogoča, da na izbranih ključnih trgih prva lansira generična zdravila ter se hitro in fleksibilno odziva na spremembe.

V obrat so vgradili 32 reaktorjev, šest centrifug, dva sušilnika s filtrom in šest vakuumskih sušilnikov. S tehničnimi rešitvami so zagotovili varen objekt, v katerem proizvodnja poteka v skladu s standardi dobre proizvodne prakse (GMP) in v nadzorovanih razmerah po evropski direktivi o registraciji, ocenjevanju in avtorizaciji kemikalij (REACH - primarna kemijska zakonodaja). Celoten proces skrbno nadzirajo in upravljajo z računalniškim sistemom.

V Krki so se za novo proizvodno lokacijo odločili zaradi omejenih prostorskih možnosti v Novem mestu. V Krškem so našli ustrezno zemljišče in infrastrukturo, ki ustreza potrebam farmacevtske proizvodnje. Zemljišče, ki meri skoraj 17 hektarjev, so kupili leta 2008. V Krki pravijo, da gre za strateško naložbo, zato bodo z naložbami na tej lokaciji nadaljevali. Colarič takole napoveduje Krkin razvoj v Krškem: "Za naložbo smo zdaj porabili zgolj četrtino zemljišča. Zato bomo že kmalu naredili načrte za nadaljnje naložbe, pridobili ustrezna soglasja in verjamem, da tam v štirih letih povečal kapacitete še z novim obratom tukaj v Krškem. Verjamem, ko bo na tej lokaciji zgrajena sinteza 2, da bodo zagotovljene tudi dodatne zaposlitve. Prednosti te lokacije sta relativna bližina matičnemu podjetju in avtocestna povezava, kar omogoča hitro in učinkovito komunikacijo med sistemi."

Krka bo prihodnji mesec v Novem mestu končala svojo največjo naložbo do zdaj. To je obrat notol 2, ki bo stal kar 200 milijonov evrov. Sicer pa v njej poteka kar 20 naložbenih projektov, s katerimi bodo svoje proizvodne zmogljivosti povečali kar za tretjino. Letno se bo obseg proizvodnje tako s skoraj 13 milijard tablet in kapsul povečal na več kot 17 milijard. V zadnjih desetih letih so v skupini Krka za naložbe namenili 1,2 milijarde evrov, od tega 174 milijonov v letu 2014, letos pa bodo za naložbe namenili 165 milijonov evrov.

Goran Rovan, TV Slovenija

Krka odprla 85 milijonov evrov vreden obrat