Koledar združuje zgodbe lokalnih vinarjev in domačih pridelovalcev živil s podobami postavnih zdajšnjih in nekdanjih sodelavcev gostilne. Foto: David Verlič, Dejan Gregorič
Koledar združuje zgodbe lokalnih vinarjev in domačih pridelovalcev živil s podobami postavnih zdajšnjih in nekdanjih sodelavcev gostilne. Foto: David Verlič, Dejan Gregorič
Oštarija Žogica
Ves koledarski izkupiček bo šel za brezdomce. Foto: David Verlič, Dejan Gregorič

V solkanski Ošteriji Žogica so na kulinaričnem večeru združili prijetno s koristnim - poleg domačih jedi, postreženih na izviren način, so predstavili nov "ošterijski" koledar, od katerega bodo ves izkupiček skupaj z novogoriškim Rdečim križem namenili gradnji humanitarnega centra.

Ideja za tak koledar je tlela kar nekaj časa. Vsi so bili za - le še zgodbo so morali najti. "Odločili smo se, da bomo fotomodeli samo fantje, dekleta nekako niso bila za … Malo smo jih hecali, da bi šli do konca," je o izvirni predstavitvi moškega dela kolektiva gostilne povedal Saša Golob.

"Koledarjev smo že videli sto … Vsi jih imajo - od gasilcev do predsednika. Celo Damjan Murko ... Mi pa smo želeli povedati našo zgodbo in jo seveda po gostinsko malo začiniti," je dodala Nataša Šuligoj iz Ošterije Žogica.

Po odzivih zbranih gostov, predvsem pa gostij, jim je to v celoti uspelo, je za TV Slovenija poročala Mojca Dumančič.

Pomoč brezdomcem in lačnim
Na predstavitvi je Dušan Ambrožič, predsednik območnega novogoriškega Rdečega križa, z zadovoljstvom pozdravil pobudo.

"Prav je, da se mi vsi, ki smo ob polnih mizah in na toplem, zavedamo, da so ob nas tudi tisti, ki vsega tega žal nimajo. In da jim pomagamo. Ves izkupiček od koledarja, vse prostovoljne prispevke, bomo porabili za pomoč brezdomcem in lačnim. Vem, da je to gašenje požara, da bi vzroke za revščino in lakoto morali odpravljati pri izvoru. Toda to je naloga drugih, naloga tistih, ki odločajo o našem življenju, o našem standardu. Mi na Rdečem križu te moči nimamo. Imamo pa moč in voljo, da pomagamo. In s takšnimi akcijami, kot je ta, se denarni kupček za pomoč veča," je pojasnil.