Koprski Stavbenik je v lasti ajdovskega Primorja in tako kot matična družba že nekaj časa v stečaju. Foto: MMC RTV SLO
Koprski Stavbenik je v lasti ajdovskega Primorja in tako kot matična družba že nekaj časa v stečaju. Foto: MMC RTV SLO

Koprski Stavbenik je v lasti ajdovskega Primorja in tako kot matična družba že nekaj časa v stečaju. Premoženja ima bolj malo, pojasnjuje stečajni upravitelj Valter Stepan, saj je vse, kar je bilo kaj vredno, v lasti Primorja. Stečajnemu upravitelju je doslej uspelo prodati predvsem orodje in opremo; s kupnino je poravnal sprotne stroške. Od vrednejšega premoženja je bilo julija že drugič na dražbi devet stanovanj na Kozini. Prodali so dve. Za vsako od prodanih stanovanj so iztržili po sto tisoč evrov. "Prodali smo dve stanovanji. To je bilo prvič, da se je kdo sploh prijavil na dražbo in vplačal varščino. Pričakujemo, da bodo prodaje zdaj stekle," je pojasnil Stepan.

Na Kozini so prodajali tudi podzemne garaže, zunanja parkirišča in tri poslovne prostore, a ni bilo interesentov, saj nihče ni vplačal varščine. Podobno usodo je doživelo tudi stavbno zemljišče v Divači. Naslednja dražba bo v začetku septembra, na njej pa bodo skušali najti kupca za 7 hiš v Bizoviku. Zanimanje je, vendar za prodajo po znižanih cenah, pravi Stepan: "Tukaj bodo kupci verjetno počakali. Od bank zdaj nismo dobili dovoljenja, da bi takoj začeli po likvidacijski ceni in moramo po stari proceduri začeti s tržno."

Objekt v ulici Oktobrske revolucije v Izoli, od katerega si stečajni upravitelj obeta največ, še ne gre na dražbo zaradi zapleta s sosedi: "Oni mislijo, da obstajajo nerazčiščene zadeve že med stanovalci v sosednji zgradbi in občino. V teh dneh bodo imeli sestanek in potem se bomo tudi mi srečali in upamo, da bomo septembra to razčistili."

S prodajo izolskega objekta bi lahko poplačali prednostne terjatve, saj je, drugače od drugih objektov, le delno obremenjen s hipotekami.

Jasna Preskar, Radio Koper