Dunajska cesta je druga najprometnejša cesta v Ljubljani. Povprečno se po njej dnevno v obe smeri pelje okoli 25 tisoč vozil. Foto: MMC RTV Slovenija/Maja Ikanovič
Dunajska cesta je druga najprometnejša cesta v Ljubljani. Povprečno se po njej dnevno v obe smeri pelje okoli 25 tisoč vozil. Foto: MMC RTV Slovenija/Maja Ikanovič

Prenova avtobusne in železniške postaje v Ljubljani bo zahtevala dolgotrajno zaporo Dunajske ceste. Ta bo v prvi fazi za promet popolnoma zaprta med 4. in 7. januarjem, v tem času pa bo obvoz urejen po Celovški, Drenikovi, Samovi in Tivolski cesti ter v nasprotni smeri. Pešci in kolesarji bodo medtem preusmerjeni na podhod pod glavno železniško postajo.

V drugi fazi, ki bo predvidoma trajala od 8. januarja do 21. februarja, bosta na Dunajski cesti urejena dva vozna pasova v smeri sever in dva v smeri jug. Popolna zapora obeh pločnikov bo ostala, a bodo na zahodni strani vzpostavili koridor za pešce in kolesarje.

V naslednji fazi bodo med 22. februarjem in 30. marcem odprli še dva dodatna pasova, tako da bosta ostala popolnoma zaprta le pločnika, trije vozni pasovi po Dunajski cesti pa bodo prevozni. Od 1. aprila do 26. junija bodo ostale še delne zapore pločnikov. Po tem datumu se bodo vse zapore ponovile zaradi izvedbe del na severni strani nadvoza.

Sorodna novica V četrtek se začenja podiranje nadvoza nad Dunajsko cesto

"Zaradi navedenih del pričakujemo povečan promet na območju mesta Ljubljana, tako v samem središču mesta kot tudi na vpadnicah v mesto, saj se bo promet, ki je do zdaj potekal po Dunajski cesti, predvidoma preusmeril na preostale vpadnice," ob tem opozarjajo na Policijski upravi Ljubljana. Kot so pojasnili, bo predviden obvoz potekal po Tivolski cesti, Celovški cesti in Drenikovi cesti in nazaj na Dunajsko cesto. Najverjetneje pa se bodo vozniki preusmerili tudi na Trg OF, mimo Kolodvora, na Masarykovo cesto in Šmartinsko cesto.

V prvi fazi, ko bo med 4. in 7. januarjem vzpostavljena popolna zapora Dunajske ceste, policisti pričakujejo povečan promet na predvidenih obvozih. "Glede na zgolj tri delovne dneve v tem tednu in izrabo letnih dopustov ne pričakujemo povečane gostote prometa," so dodali. Od 8. januarja, ko bosta na Dunajski cesti odprta dva pasova v vsako smer, policisti pričakujejo, da bodo udeleženci v prometu večinoma uporabljali utečene poti v mesto. "Tako da predvidevamo povečanje prometa v času običajnih (jutranjih in popoldanskih) prometnih konic," so sporočili s policije.

Spremenjeni bodo tudi vozni redi in poti vlakov. Predvsem bo manjši del vlakov na progah Ljubljana–Jesenice in obratno ter Ljubljana–Kamnik Graben, predvsem zunaj konic, vozil do začasnega novega postajališča Ljubljana Šiška, od koder bo organiziran avtobusni prevoz.

V četrtek bodo delavci začeli podirati južni del nadvoza nad Dunajsko cesto v Ljubljani, zaradi česar bo ena izmed glavnih ljubljanskih prometnih vpadnic štiri dni popolnoma zaprta. Foto: BoBo
V četrtek bodo delavci začeli podirati južni del nadvoza nad Dunajsko cesto v Ljubljani, zaradi česar bo ena izmed glavnih ljubljanskih prometnih vpadnic štiri dni popolnoma zaprta. Foto: BoBo

Pot v mesto bo (še) daljša kot doslej

Kot opozarjajo na Policijski upravi Ljubljana, bodo ob tem dela prav tako potekala na Vilharjevi cesti, trenutno je zaradi obnove delno zaprta tudi Linhartova cesta. V nadaljevanju bodo dela potekala tudi na Šmartinski cesti pri Orto baru zaradi obnove tamkajšnjega podvoza pod železniško progo.

Sorodna novica Začetek prenove železniškega nadvoza na Dunajski, dela bodo končana v prvi polovici leta 2025

"Pričakujemo tudi, da bodo vozniki iskali druge, 'bolj prevozne' poti, zato se bodo zastoji pojavili tudi tam, kjer jih zdaj ni bilo toliko," ob tem opozarjajo policisti. Vsem voznikom zato svetujejo, naj za prihod v Ljubljano uporabljajo javna prevozna sredstva. "Če to ni mogoče, naj se pravočasno odpravijo na pot, saj lahko pričakujejo, da bodo od januarja dalje za pot v mesto potrebovali več časa kot do zdaj," so poudarili in dodali, da se gostota prometa v prestolnici in drugod po državi tudi sicer v zadnjih nekaj letih povečuje, vedno pogostejši pa so zastoji.

Udeležence v prometu in vse prebivalce ob tem prosijo za strpnost, potrpežljivost in razumevanje. Kot so dodali, se namreč "po končanju del pričakuje, da bo mesto Ljubljana hitreje dostopno in da bo to ugodno vplivalo predvsem na železniški in avtobusni promet v Ljubljani". Obsežna gradbena dela naj bi v prestolnici potekala dve leti, tako da na policiji pričakujejo povečane obremenitve prometa v mestu Ljubljana vsaj za to obdobje.

Janković: Dve leti in pol bo življenje okoli železniške postaje izjemno težko

Pred štiridnevno popolno zaporo Dunajske je k strpnosti znova pozval ljubljanski župan Zoran Janković. Kot je poudaril, je to po Celovški cesti druga najprometnejša cesta v Ljubljani, po kateri se v obe smeri dnevno povprečno pelje 25 tisoč avtomobilov. Dodal je, da je bil datum popolne zapore skrbno izbran, saj v teh štirih dneh takšnega števila vozil ni pričakovati. "V vsakem primeru pa pričakujemo zastoje," je dodal župan.

Bolj kot na štiridnevno zaporo Janković sicer opozarja na dogajanje po tem datumu. "Dve leti in pol bo življenje okoli železniške postaje izjemno težko in pestro," je opozoril in voznike, ki se lahko, pozval k izogibanju mestnemu središču.

Popolna zapora Dunajske ceste v glavnem mestu

Pri urejanju prometa bodo pomagali dodatni policisti

Med obnovo bodo za pomoč pri urejanju prometa poleg rednih patrulj napoteni dodatni policisti iz vseh mestnih policijskih enot, ki bodo v prometnih konicah urejali promet v različnih križiščih. Predvidoma bodo policisti urejali promet v križiščih Bavarski dvor, Ajdovščina, Topniška–Šmartinska–Vilharjeva, Celovška–Ruska, Dunajska–Samova.

Prav tako bodo posamezne enote dnevno spremljale prometne tokove in po potrebi prerazporejale policiste v druga križišča, če bi se izkazalo, da bi tako dosegli večji učinek za pretočnost prometa. Pri urejanju prometa bodo poleg policistov v križiščih urejali promet tudi mestni redarji Mestne občine Ljubljana, ki bodo predvidoma urejali promet v križišču Slovenske in Aškerčeve ceste.

V prometnih konicah bo za urejanje prometa v Ljubljani skrbelo še več policistov kot sicer. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
V prometnih konicah bo za urejanje prometa v Ljubljani skrbelo še več policistov kot sicer. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Policisti sicer poudarjajo, da zapore določenih cest ne vplivajo le na neposreden promet na tej cesti, temveč na širšo okolico, saj se s tem zmanjša pretočnost prometa tudi na vseh drugih cestah. "Naj poudarimo, da v večini tovrstnih primerov policisti ne morejo 'pospešiti' prometa, saj so pogosto takšni zastoji ravno posledica tega, da je povečan promet prav v vse smeri, ki vodijo z določene lokacije," so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

"Vsekakor je potrebna velika previdnost voznikov v križiščih, kjer bodo promet urejali policisti. Zato voznike prosimo, naj spremljajo promet in dobro opazujejo ter naj ne vozijo 'na pamet'.
Znaki, ki jih dajejo policisti udeležencem v cestnem prometu, niso nekaj novega in se niso bistveno spreminjali že dalj časa. Je pa res, da se, predvsem pri fizičnem urejanju v križiščih, uporabljajo manj pogosto," so dodali.

Kot opažajo, imajo sicer udeleženci v prometu največ težav pri znakih, ki jih dajejo policisti s telesom ali s piščalko. "Opažamo pa, da se vozniki pogosto zmedejo, ko promet ureja policist, čeprav mora znake policista poznati vsak voznik. Zato vsem priporočamo, da se poučijo o znakih in jih tudi upoštevajo," so dodali.

Začela se bo obnova železniškega nadvoza nad Dunajsko cesto
Od četrtka zapora Dunajske ceste v Ljubljani