Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Sedeli bomo skupaj v tej sobi in sprejemali sklepe, ki so pomembni za razvoj mesta. Vsak od nas je odgovoren za to, da se bo Ljubljana razvijala," je v nagovoru dejal ljubljanski župan Zoran Janković in predstavil številne projekte, ki občino čakajo v novem mandatu. "Še naprej bomo delovali tako, da bomo samooskrbni pri ogrevanju našega mesta. Trdim, da bo sežigalnica tista, ki bo prinesla veliko dobrega za okolje in zdravje ljudi ter nižje položnice," je dejal in dodal, da bodo dokončali tudi projekt kanal C0.

Za mlade je največji problem stanovanjska politika. "Imamo 11 lokacij, na katerih bomo začeli v tem mandatu graditi skoraj 2000 stanovanj," je napovedal župan in izrazil veselje, da so se z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) na lokaciji Ceste dveh cesarjev, kjer ima mesto 100.000 kvadratnih metrov zemljišča, DUTB pa 14.000, dogovorili, da bodo skupaj gradili stanovanja za mlade.

Dotaknil se je tudi zdravstva v Ljubljani. "Zgradili bomo dva nova zdravstvena domova. Ostaja pa problem pomanjkanja zdravnikov. V tem času po volitvah in naši objavi, da bomo zdravnikom družinske medicine ponudili stanovanja, smo dobili štiri ponudbe. Zdaj se preverja, ali so primerni za naš zdravstveni dom. Če so, bo stanovanjski sklad uredil tudi stanovanja zanje," je napovedal.

Na področju kulture je za maj napovedal zaključek projekta Rog. "V tem mandatu bomo začeli graditi Minipleks, največji izziv pa bo dograditev in obnova Baragovega semenišča," je poudaril.

Ambiciozni so po Jankovićevih besedah tudi na področju športa. "Teče gradnja bazena Ilirija. Če bo vse po sreči, bomo čez 12 mesecev v bazenu že videli vodo," je dejal. Čakajo tudi gradbeno dovoljenje za prenovo atletskega stadiona Žak, dobili so tudi gradbeno dovoljenje in ponudbo izvajalcev za bazen Vevče. Pogajanja načrtuje januarja, kar pomeni, da bi februarja ali marca začeli graditi, je dejal.

Janković je napovedal tudi prenovo osrednje tržnice, vključno z garažno hišo in dograditvijo Mahrove hiše.

"Delamo dosti, izzivov je veliko. Računam na dobro, plodno sodelovanje, kot smo ga bili navajeni vsa ta leta. Skozi štiri leta se bomo bolje spoznali. Zaželeno in prav je, da vsak pove svoje mnenje, ki je dobro za Ljubljano in ki ga je mogoče realizirati. Osebno računam tudi na sodelovanje z vlado," je sklenil Janković.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Lista Zorana Jankovića bo imela v 45-članskem svetu 18 mandatov in tokrat ne bo imela večine. Župan je napovedal koalicijsko sodelovanje z Gibanjem Svoboda in SD-jem, pri čemer pa pogajanja še niso končana. Gibanje Svoboda ima osem, SD pa dva svetnika.

Šest svetnikov ima v novem sklicu mestnega sveta SDS, Levica štiri, NSi dva, po en mandat pa so osvojili še Lista Šport za zdravje, Slovenska ljudska stranka, Vesna - zelena stranka, Glas za otroke in družine ter Piratska stranka Slovenije.