Zoran Janković. Foto: BoBo/Nik Rovan
Zoran Janković. Foto: BoBo/Nik Rovan

Župan Mestne občine Ljubljana (MOL) Zoran Janković je v nagovoru dejal, da je danes dan svobode in miru za vse narode. "Ali ga imamo? Mislim, da je danes pravi dan, da velesilam pošljemo sporočilo iz svobodne, junaške Ljubljane, da naj ustavijo vse vojne in začnejo pogajanja," je pozval Janković. Ob tem naj velesile ustavijo proizvodnjo orožja in denar namenijo za gradnjo mest, vasi in infrastrukture.

Pohvalil delo vlade

Meni, da je Slovenija mir dobila pred enim letom na volitvah, in naštel uspehe vlade, kot je obvladovanje draginje. Nanizal je tudi aktualne in prihodnje projekte Mestne občine Ljubljana, kot so izgradnja povezovalnega kanalizacijskega kanala C0 in sežigalnice ter prenova Ljubljanice in Gruberjevega prekopa. Obljubil je, da bo gospodarstvo v Ljubljani razvijalo panoge, ki niso okolju nevarne.

Ljubljančankam in Ljubljančanom se je zahvalil za izvolitev v prvem krogu županskih volitev. "Ponosen sem na tako veliko zaupanje Ljubljančanov in Ljubljančank," je dejal. Ob tem je čestital letošnjim nagrajencem in dejal, da povečujejo jagodni izbor najvidnejših meščank in meščanov.

Nagrada Elzi Budau in Stanku Kristlu

Sorodna novica Foto: Poletna noč - noč Elze Budau, noč nostalgije

Janković je pesnici in šansonjerki Elzi Budau podelil naziv častne meščanke. Glasba, umetnost in lepa beseda so imele v njenem življenju vedno svoj dom. Večino svoje ustvarjalnosti je posvetila poeziji, napisala je besedila številnih znanih zimzelenih pesmi, med njimi Nasmeh poletnih dni, Ti si moja ljubezen, S teboj, Pegasto dekle, Brez besed, Samo nasmeh je bolj grenak in Poletna noč. Do danes je napisala več kot 1000 besedil za popevke, šansone in tudi narodnozabavne pesmi, kar jo uvršča med najplodovitejše avtorje, so naziv utemeljili na občini.

Nova častna meščanka Elza Budau je ob prejemu naziva povedala, da je vesela in počaščena, naziva pa si je po tihem tudi želela. Meni, da je ob vseh priznanjih in nagradah, ki jih je v življenju dobila, naziv častna meščanka Ljubljane pika na i.

"Premalo se zavedamo, kako lepo mesto je Ljubljana," je dejala. Po njenih besedah imajo zasluge za to tudi arhitekti in župan Janković. Vseeno pa si v Ljubljani želi več cvetja na oknih in balkonih ter prijaznih besed, nasmehov in pogledov. "Ljubljančani se moramo potruditi, da bo to mesto še lepše," je opozorila.

Sorodna novica 100 let arhitekta Stanka Kristla, ki kljub častitljivi starosti še zmeraj načrtuje

Častni meščan Stanko Kristl spada med najpomembnejše slovenske arhitekte 20. in 21. stoletja, so izpostavili na občini. V svojih projektih arhitekt nenehno poudarja nujnost vključevanja sociologije in psihologije pri snovanju prostora. Štiri od šestih ključnih projektov je zgradil v Ljubljani, in sicer vrtec Mladi rod, inovativni stanovanjski blok na Prulah, atrijske hiše na Borsetovi in diagnostično-terapevtsko-servisno stavbo Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani.

Kristl je ob prejemu portreta slikarja Rudija Španzla, ki ga častnim občanom podari občina, dejal, da si šteje v veliko čast, da so ga uvrstili v izbor za podelitev naziva častni meščan glavnega, najlepšega mesta.

Arhitektura je po njegovih besedah umetnost in znanost, zanj pa je zanimiva tudi kot eksperiment in raziskovanje. Ob tem je razkril, da so bili pri projektih na področju zdravstva prisiljeni graditi mimo zakona, ki je zahteval, da ima vsak prostor dnevno svetlobo. "Lepa želja, a neizvedljiva, zato niti razmišljali nismo, da bi zakon upoštevali," je nasmejal zbrane.

Prejemniki drugih nagrad in plaket

Foto: BoBo/Nik Rovan
Foto: BoBo/Nik Rovan

Na seji so podelili tudi nagrade in plakete glavnega mesta. Dobitniki nagrade so vodja ljubljanskega zavetišča za brezdomce Boris Kosec, Pionirski dom – Center za kulturo mladih, avtorska skupina arhitektov, ki jo sestavljajo Majda Kregar, Miha Kerin in Edo Ravnikar ml., Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine in Lekarna Ljubljana.

Plakete glavnega mesta pa so prejeli Komorni zbor Megaron, strokovnjakinja na področju gluhoslepote Simona Gerenčer, zaslužna profesorica Slavka Kavčič, Turistično društvo Zadvor, pater Andraž Arko in ekipa filma Plečnikov skriti biser, glasbena skupina Siddharta ter učitelj zgodovine in športne vzgoje Danilo Lukner.

Slavnostne seje mestnega sveta na Ljubljanskem gradu so se udeležili številni vidni politični predstavniki, med drugimi nekdanja predsednika države Milan Kučan in Danilo Türk, predsednik vlade Robert Golob, minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič, minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek, minister za narave vire in prostor Uroš Brežan ter minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer. Ljubljanska občina svoj praznik tradicionalno zaznamuje s slavnostno sejo na Ljubljanskem gradu, s katerega so 9. maja 1945 sirene naznanile svobodo.