9. maja Ljubljana praznuje svoj občinski praznik. Foto: BoBo
9. maja Ljubljana praznuje svoj občinski praznik. Foto: BoBo
Zlobec in Reichmanova postala častna meščana

V prestolnici so praznovali že konec tedna, ko so Ljubljano preplavili številni pohodniki in tekači. Prvi so se udeležili jubilejnega 60. pohoda Pot ob žici, tekači pa so se za dobre uvrstitve pomerili na Teku trojk. Na predpraznično soboto so v Ljubljani odprli tudi dolgo pričakovan obnovljen južni del Slovenske ceste in občanom predstavili 30 novih do okolja prijaznih avtobusov, s katerimi je Ljubljanski potniški promet temeljito obnovil svoj avtobusni vozni park.

Vrhunec praznovanja občinskega praznika bo na Ljubljanskem gradu, kjer župan vsako leto podeli občinska priznanja ter naziva častne meščanke in meščana naše prestolnice. Letos bosta naziv prejela ilustratorka Jelka Reichman in pesnik Ciril Zlobec.

Praznuje tudi Evropa
Danes je tudi praznik celotne Evropske unije, saj se ob dnevu Evrope spominjamo predstavitve Schumanove deklaracije, predloga političnega sodelovanja v Evropi, ki je predstavljal temelj Evropske skupnosti za premog in jeklo oziroma poznejše Evropske unije. Ob dnevu Evrope bodo evropske institucije odprle svoja vrata, po EU-ju, tudi v Sloveniji, pa so predvideni številni dogodki in prireditve.

Zlobec in Reichmanova postala častna meščana