Vse hujši smrad v Zalogu

Na smrad in blato, ki se z dvorišča podjetja ML Surovine širita tudi na sosednja zemljišča, izcedki pa pronicajo v podtalnico, krajani Zaloga opozarjajo že od lanske pomladi. Podjetje bi moralo pepel, ki prihaja iz ljubljanske toplarne, odstraniti najpozneje lanskega decembra. Na današnji novinarski konferenci so pristojne institucije vnovič pozvali k ukrepanju.

"To je taka svinjarija, to tako smrdi, da ne moreš delati, nemogoče, sploh pa, če delamo kaj na dvorišču, absolutno ti gre na bruhanje, ne gre, ne moreš delati," je razmere glede neznosnega smrada opisal bližnji sosed Maksimilijan Novak. "Ljudi boli glava, ponoči se zbujajo, otroci jim jokajo, pritožujejo se nad slabostjo, nekateri so celo povedali, da so bruhali," pa je o stiskah stanovalcev povedal Dušan Levičnik iz Civilne iniciative Zalog. Ti so v nekaj dneh zbrali skoraj 900 podpisov, ki jih želijo predati ministru za okolje. "Menimo, da je delo zdaj na plečih tistih, ki bi to morali že zdavnaj ukrepati in so tudi za to strokovno usposobljeni, imajo za to svojo službo," je bil kritičen Levičnik.

Župan mestne občine Ljubljana Zoran Janković je krajane Zaloga prosil, naj potrpijo še do petka, ko ima sestanek z ministrom za okolje in prostor Andrejem Vizjakom. Nanj se bo obrnil s prošnjo, naj država, tako kot v Pivoli, tudi v Zalogu interventno ukrepa.

V Zalogu se bojijo tudi, da bo šlo podjetje prej ali slej v stečaj, odpadki pa bodo ostali. Ne samo pepel, ampak – kot kažejo posnetki notranjosti hale podjetja – najverjetneje tudi ostanki iz čistilnih naprav.

Na inšpektoratu bodo postopek, enega od številnih zoper podjetje ML Surovine, nadaljevali že v torek z novim ogledom. "Če bo stanje takšno, bo zagotovo izrečena nova kazen s prisilitvijo," pa je dejal Franc Rančigaj, glavni inšpektor za okolje in prostor. A za intervencijo bi morala obstajati neposredna nevarnost za življenje oziroma zdravje ljudi. Ko gre zgolj za smrad, v Sloveniji za to nimamo pravne podlage.