Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Čeprav je ljubljanski župan Zoran Janković pred nekaj dnevi zatrdil, da je na gradbišču kanala C0 znova mir in da so lastniki zemljišč, ki so gradnji ostro nasprotovali in na gradbišču v zadnjih mesecih večkrat protestirali, "prišli do točke, da je treba projekt zaključiti", je tam znova nastal konflikt.

Kot je za Televizijo Slovenija poročal novinar Luka Svetina, so lastniki več zemljišč najeli geodetsko službo, ki je ugotovila, da dela potekajo tudi na zemljiščih, za katera Mestna občina Ljubljana nima gradbenega dovoljenja. Kot trdijo lastniki, so varovalno ograjo podrli zato, da bi sprožili uradni spor in prihod policije, varnostniki, ki jih najema Mestna občina Ljubljana, pa se niso strinjali, da jih pri delu snemajo. Spor je nato prerasel v pretep.

Direktor varnostne službe Alfa zatrjuje, da so varnostniki svoje delo kljub agresiji lastnikov opravili korektno. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Direktor varnostne službe Alfa zatrjuje, da so varnostniki svoje delo kljub agresiji lastnikov opravili korektno. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

"Ena od oseb, ki so pritekle izza ograje in nas napadle, je vpila: ubil te bom, ubil te bom," je za Televizijo Slovenija povedal Luka Jemec, ki je dejal, da ima po pretepu glavobol, manjšo vrtoglavico in bolečine v vratu. "Ker nisem pustil telefona, me je udaril v senčen del s pestjo. Tako sem kar malo omotičen, čudno se počutim. In po tem, ko smo rekli, da kličemo policijo, se je ta oseba umaknila nazaj v varovano območje in zbežala po varovanem območju neznano kam," pa je povedal Blaž Škerl.

Geodetska služba, ki je izvajala meritve, je potrdila, da so varnostniki tudi njih ovirali pri delu. "Gospod Janković ne upošteva slovenske ustave," je dogajanje komentiral Roman Zalokar iz Sindikata kmetov Slovenije. Na ljubljanski občini pojasnila v povezavi z gradbenimi dovoljenji še niso podali. Direktor varnostne službe Alfa Jože Mihelić, ki za občino izvaja varovanje gradbišča, pa je za Televizijo Slovenija ob tem zatrdil, da v njegovem podjetju ni varnostnikov brez uniform in da so svoje delo, kljub agresiji lastnikov, opravili korektno.

Po poročanju Televizije Slovenija sta po pretepu dve osebi poiskali zdravniško pomoč, dogodek pa preiskujejo policisti, ki iščejo napadalca.

V nekaj mesecih na gradbišču več konfliktov

Gre sicer za še enega v vrsti konfliktov na gradbišču. Nazadnje je bilo tam ozračje razgreto na začetku februarja, ko so lastniki zemljišč najeli tudi svojo varnostno službo, ki ni dovolila gibanja po njihovih zemljiščih. Sledil je spor z občinsko varnostno službo, pri čemer so morali posredovati policisti, ki so popisali manjšo skupino nasprotnikov projekta.

Gradnja zadnjih kilometrov kanala C0, ki bi povezal Vodice in Medvode s čistilno napravo v Zalogu, se na Ježici sicer nadaljuje od novembra lani. Projektu ves čas ostro nasprotujejo nekateri lastniki zemljišč in občani, ki opozarjajo, da kanal teče čez vodovarstveno območje.

Projektu ob tem nasprotuje tudi del mestne ljubljanske opozicije, ki je v začetku meseca na to temo sklical izredno sejo mestnega sveta, a je bil ta nesklepčen. S predlaganim sklepom so želeli med drugim občino pozvati, naj projekt ustavi.

Nov konflikt na gradbišču kanala C0