Foto: BoBo
Foto: BoBo

Upravno sodišče je januarja odpravilo sklep ministrstva, s katerim je to zavrglo pritožbo društva Alpe Adria Green (AAG) zoper sklep Agencije RS za okolje (Arso), s katerim ta društvu ni priznala statusa stranskega udeleženca. Sodišče je v obrazložitvi sodbe pojasnilo, da mora ministrstvo v ponovnem postopku vsebinsko presoditi, ali AAG izpolnjuje pogoje v zvezi z vstopom v predhodni postopek za nameravani poseg. "Ponovni postopek bo na ministrstvu za naravne vire in prostor zaključen najpozneje do konca marca," so zagotovili.

Mestna občina Ljubljana, ki je investitor v gradnjo kanala, ki je del nadgradnje kanalizacijskega sistema v občini, je vložila vlogo za pridobitev okoljevarstvenega soglasja za odsek kanal C0C0 med Črnučami in Brodom v Ljubljani. Priložiti mora tudi okoljevarstveno poročilo, za katero je določen rok 11. april, pravi ministrstvo. Po zakonu o varstvu okolja je treba pred začetkom vseh dejanj, ki lahko pomembno vplivajo na okolje, izvesti presojo njihovih vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje.

Sorodna novica Incident na gradbišču kanala C0; Mestni varnostniki odgnali varnostno službo lastnikov zemljišč

Ljubljanski župan Zoran Jankovič je v torek v odzivu na omenjeno odločitev upravnega sodišča ocenil, da je vnovično odločanje o okoljevarstvenem soglasju na pravnomočno gradbeno dovoljenje "praktično neizvedljivo", saj da že imajo soglasje Arsa, na podlagi katerega so tudi dobili gradbeno dovoljenje.

Gradnja se tako nadaljuje. V sredo so lastniki zemljišč, ki gradnji nasprotujejo, znova protestirali, tokrat so najeli tudi svojo varnostno službo. Varnostniki lastnikov niso dovolili gibanja po njihovih zemljiščih, zato je prišlo do spora z občinsko varnostno službo. Posredovala je policija, ki je manjšo skupino nasprotnikov projekta popisala.