Foto: TV Slovenija / zajem zaslona
Foto: TV Slovenija / zajem zaslona

V Sloveniji moramo v povprečju delati od osem do deset let, da si lahko privoščimo lastno nepremičnino. Za primerjavo: na Irskem zadoščajo tri leta dela, v Srbiji pa na primer 15 let. A stanovanj, predvsem v Ljubljani, močno primanjkuje – samo v prestolnici naj bi bilo 4000 najemniških stanovanj premalo. Vse dražje so tudi najemnine. V Ljubljani je povprečna tržna najemnina 14 evrov za kvadratni meter, kar za stanovanje, veliko 50 kvadratnih metrov, znese kar 700 evrov mesečno.

Povpraševanje po najemniških stanovanjih je pri nas zato ogromno. V Ljubljani bo stanovanjski sklad začel zidati novo sosesko ob Cesti Andreja Bitenca v Podutiku – tam bodo zgradili nekaj več kot 400 najemnih stanovanj. Po spremembi načrtov jih bo 60 več, kot so jih sprva načrtovali, a bodo zato manjša. Zmanjšali so tudi število parkirišč za eno na stanovanje, "kar bistveno izboljšuje ekonomiko samega najema," pojasnjuje direktor stanovanjskega sklada RS Črtomir Remec.

Stanovanjske stiske čedalje večje

Sklad v teh dneh končuje tudi gradnjo v soseski Novo Brdo – 498 novih stanovanj z dvema kompleksoma podzemnih garaž bo namenjenih predvsem mladim družinam. Najemniki se bodo lahko vselili na začetku prihodnjega leta. "Nekje konec novembra, začetek decembra naj bi bil objavljen razpis za ta stanovanja," pravi Borut Hafner, vodja projekta soseske Novo Brdo pri stanovanjskem skladu.

Vse višje cene stanovanj

Rastejo tudi odkupne cene stanovanj. Te so v Ljubljani 50 odstotkov nad slovenskim povprečjem. Lani je povprečna cena za kvadratni meter stanovanja znašala že 3750 evrov. Pri tem pa je skoraj polovica stanovanj v mestu starejših od 50 let.

Zasebni vlagatelji gradijo predvsem luksuzna stanovanja, povečuje se število petsobnih, tudi kvadratura novozgrajenih stanovanj je vse večja.

40 najemnih stanovanj gradijo tudi na Dolgem mostu. "Na Dolgem mostu bodo končana v drugi polovici naslednjega leta, gradnja v Podutiku pa je predvidena po letu 2023," pojasnjuje Črtomir Remec.

Maja so se najemniki že vselili v 174 novih stanovanj, ki jih je v soseski Novo Brdo zgradil mestni stanovanjski sklad. Ta se pripravlja še na gradnjo približno 700 najemnih stanovanj na več lokacijah v prihodnjih letih. "Ta hip smo blizu zaključka investicije v stanovanjsko sosesko Rakova Jelša 2 s 156 stanovanjskimi enotami. Soseska naj bi bila končana v prvem polletju naslednjega leta," je pojasnil Sašo Rink, direktor Javnega stanovanjskega sklada MOL-a.

Do konca meseca je odprt tudi njihov razpis za najem 450 stanovanj v Ljubljani in na Vrhniki, ki bodo zgrajena v prihodnjih treh letih. Na svoje stanovanje pa še vedno čaka 150 upravičencev iz prejšnjega razpisa.