Prizor z ene od preteklih sečenj. Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO
Prizor z ene od preteklih sečenj. Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO

Konec januarja so se sešle strokovne institucije: Zavod za gozdove Slovenije, zavod za varstvo narave, služba Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib javnega podjetja Voka Snaga, podjetje Tisa in Mestna občina Ljubljana (MOL). Soglasno so sprejele odločitev za odstranitev še 21 dreves. Drevesa bodo odstranili do začetka vegetacijske sezone, najpozneje do konca marca letos, je na novinarski konferenci ljubljanskega župana povedal Jurij Kobe z oddelka za gospodarske dejavnosti in promet MOL-a.

Sorodna novica Ministrstvo ustavilo inšpekcijski postopek glede sečnje na Rožniku

Prostor za hrošča puščavnika

Vodja službe Krajinskega parka Tivoli, Rožnik, Šišenski hrib Andrej Verlič je napovedal, da bodo upoštevali usmeritve za ohranjanje biodiverzitete. Med drugim bodo ohranjali pogoje za življenjski prostor hrošča puščavnika. Če bo torej izvajalec naletel na duplino v drevesu, se bo obrnil na nacionalni inštitut za biologijo in se bodo skupaj dogovorili o nadaljnjih ukrepih.

Nekaterih dreves ne bodo v celoti posekali, ampak bodo precejšen del debla ohranili v stoječem stanju, saj s tem ohranjajo različne naravne procese, ki potekajo v gozdu. Ob tem bodo nekaj debel ali širših vej hrasta in jesena pustili na tleh kot ležečo odmrlo lesno biomaso za zagotavljanje dobrih pogojev za hrošča rogača. Že lani pa so na določeni višini dreves pustili panje za ohranjanje življenjskega prostora zavarovane vrste glive, to je bakrena ploščenka, ki je na rdečem seznamu ogroženih vrst.

Skrb za dobrobit ptic

V ponedeljek so opravili tudi pregled z varstvenim ornitologom iz Društva za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije, ki je pregledal območje za morebitna aktivna gnezda ptic, a jih na tem območju ni. "To smo naredili z namenom, da bi čim manj vznemirjali živali. Če bi se sečnja zaradi vremena slučajno zavlekla, bomo ta pregled naredili še enkrat," je napovedal Verlič.

Vodja oddelka za arboristiko v podjetju Tisa Lena Marion pa je dodala, da dreves ne bodo le sekali, ampak nekatera zaradi varnosti tudi obrezali in odstranili suhe veje. "Gre za stara drevesa, ki v krošnjah niso bila negovana," je pojasnila. Obiskovalce gozda pa je pozvala, naj ne hodijo na sečišče, ne spuščajo psov in ne nosijo slušalk, ki bi preprečile zaznavo dogajanja na delovišču.

Po besedah ljubljanskega župana Zorana Jankovića vedo, da je vsako drevo za meščane zelo občutljiva tema, zato bodo vsako sečnjo odslej napovedali strokovnjaki in pojasnili razloge zanjo.

Sečnjo na Rožniku so sicer začeli decembra 2022 in začasno končali marca 2023. Inšpektorica za naravo in vode je nato junija sečnjo ustavila, v ponovnem odločanju pa so pristojni organi pritrdili pritožbi občine.

Na Rožniku je bilo za posek predvidenih 389 dreves. Kobe je danes pojasnil, da so jih v prvi sečnji posekali 340, 49 dreves pa je ostalo. Od teh 49 jih bodo zdaj odstranili še 21. "Vsa ta drevesa so bila že na prvotni odločbi, tri drevesa pa bodo na novi odločbi, saj drevje na tem območju zaradi starosti relativno intenzivno propada," je še dejal.

Del civilne družbe nasprotuje sečnji

Sečnji že od začetka nasprotujejo nekateri predstavniki civilne družbe, med drugim gibanja Mladi za podnebno pravičnost in Protestivala. Janković je dejal, da je protest proti sečnji njihova pravica, a da če se je stroka odločila za posek, ga bodo izvedli, sam pa prevzema vso odgovornost.

Lena Marion je povedala, da so končali s seljenjem 17 turških lesk, ki so rasle ob Linhartovi cesti, v Šmartinski park. Na občini so sicer lani napovedali, da bodo z Linhartove presadili 25 dreves. Med njimi je osem orehov, glede katerih je pojasnila, da dokončne odločitve še ni, ker če bi te orehe presadili, bi poškodovali orehe v sosednji vrsti. "Moje mnenje je, da raje ohranimo zdrave in taktne orehe oziroma eno vrsto, ne pa da obe vrsti poškodujemo," je dejala.

Janković je napovedal še, da bodo v sredo obrezovali drevje na Streliški ulici, ob tamkajšnji Valdorfski šoli in v manjšem parku pred križiščem s predorom. Zaradi del bodo po jutranji prometni konici ulico zaprli za ves promet, omejen bo tudi prehod pešcev in kolesarjev. Obvoz bo mogoč po Roški in Karlovški cesti ter skozi predor pod gradom.

Župan tudi poziva meščane, naj na MOL posredujejo slike dreves, ki so propadla ali se poškodovala in jih je treba nadomestiti. Zaradi obglavljenih dreves na Rjavi cesti pa iščejo način, kako bi za urbano območje Ljubljane sprejeli odlok, da morajo tudi zasebni lastniki za drevesa, ki vplivajo na cestišča, pločnike in kolesarske steze, pridobiti soglasje ustreznih institucij.