V Središču ob Dravi in Brežicah ne želijo azilnih domov. Foto: BoBo
V Središču ob Dravi in Brežicah ne želijo azilnih domov. Foto: BoBo
Sorodna novica Tudi v Središču ob Dravi jezno pričakali ministra: "Bojim se, da nam bodo vsilili to"

Občina Središče ob Dravi je upravni spor vložila 3. aprila. Med drugim v njem predlaga izdajo začasne odredbe, da se izvrševanje sklepa vlade o lokaciji azilnega doma začasno zadrži. Kot je povedala predsednica upravnega sodišča Jasna Šegan, je zadeva v reševanju na zunanjem oddelku upravnega sodišča v Mariboru. Pridobivajo odgovore strank na tožbo in predlog za izdajo začasne odredbe ter pridobivajo upravne spise, je dodala.

Sorodna novica Poklukarju in Jušiću ni uspelo prepričati Brežičanov glede začasnega azilnega centra na Obrežju

Do odločitve sodišča je vladni odlok v veljavi, je pojasnila Šegan. Medtem ko je tožba Središča ob Dravi na mariborskem oddelku upravnega sodišča, pa tožbo Občine Brežice vodi Upravno sodišče RS na sedežu v Ljubljani.

O tem, kdaj bodo o zadevi odločali, Šegan ni želela govoriti. "Za zdaj lahko samo sporočimo, da bo sodišče o predlogu za izdajo začasne odredbe odločalo hitro. Težko je napovedati, kaj to pomeni; odvisno tudi, ali bo razpisana obravnava. Vsekakor pa sodišče zadevo že obravnava," je dodala.

Vlada je konec februarja sklenila, da se za potrebe nastanitve prosilcev za mednarodno zaščito organizirata izpostavi azilnega doma na območju nekdanjih mejnih prehodov Obrežje in Središče ob Dravi. Omenjeni sklep vlade je naletel na oster odziv lokalnih skupnosti, nasprotovanje takšni odločitvi so tamkajšnji prebivalci izrazili tudi z več protestnimi shodi.

Predstavniki civilne iniciative so na Gregorčičevo pred vladno palačo prišli opremljeni s številnimi transparenti. Foto: BoBo
Predstavniki civilne iniciative so na Gregorčičevo pred vladno palačo prišli opremljeni s številnimi transparenti. Foto: BoBo

Vladi izročili skoraj 7000 podpisov proti azilnemu domu na Obrežju

Ljudska iniciativa je vladi dopoldne izročila nekaj manj kot 7000 podpisov pod peticijo proti vzpostavitvi azilnega doma na območju Obrežja. Odločitev vlade o tem so označili za enostransko in nestrokovno.

Če jim vlada ne bo prisluhnila, napovedujejo, da bodo šli vse do Bruslja. Podžupan Občine Brežice Bogdan Palovšnik je ob predaji podpisov za medije povedal, da je zbranih skoraj 7000 podpisov kazalnik, da "Obrežje ni prostor za azilni dom". Ob tem je naštel več razlogov – lokacija ni primerna za prebivanje, policija ima težave z varovanjem, zato mora vlada po njihovem mnenju najti boljšo lokacijo.

"To je težava Slovenije in želeli bi, da se ta težava reši pri nas v Sloveniji. Če to ne bo rešeno v Sloveniji, bomo šli naprej, tudi do Bruslja, ker Bruselj mora vedeti, kam hoče naša država nastaniti prebežnike. Upam, da bomo pri tem uspešni," je napovedal.

Peticijo je podpisalo malo manj kot 7000 ljudi. Foto: BoBo
Peticijo je podpisalo malo manj kot 7000 ljudi. Foto: BoBo

Predsednik sveta krajevne skupnosti Velika Dolina Fredi Žibert je dodal, da bi se s postavitvijo azilnega doma na mejnem prehodu bistveno poslabšal "varnostni in humanitarni položaj" tako tamkajšnjega prebivalstva kot prebežnikov. Meni, da vzpostavitev azilnih domov tudi sicer v Sloveniji ni primerna, ker da sta ciljni državi prebežnikov v glavnem Italija in Nemčija. Ob meji pa se jim zdi primerno ohraniti vpisni center, je dodal.

V peticiji po besedah Palovšnika zahtevajo, da vlada na meji s Hrvaško zagotovi varovanje kot v času schengena, "ko je bil prehod migrantov čez naše področje minimalen". Prebežniki bi tako imeli vstop v EU nekje na schengenski meji, ne pa na slovenski meji, je dodal podpredsednik krajevne skupnosti Jesenice na Dolenjskem Slavko Bizjak.

Vlada je konec februarja sklenila, da se za potrebe nastanitve prosilcev za mednarodno zaščito organizirata izpostavi azilnega doma na območju nekdanjih mejnih prehodov Obrežje in Središče ob Dravi. Omenjeni sklep vlade je naletel na oster odziv lokalnih skupnosti, nasprotovanje takšni odločitvi so lokalni prebivalci izrazili tudi z več protestnimi shodi. Občini sta napovedali tudi upravni spor zoper vladni sklep o azilnem domu.