Foto: BoBo
Foto: BoBo

Notranji minister Boštjan Poklukar je obiskal območje policijske uprave Novo mesto in se seznanil z varnostno situacijo v občini Brežice, kjer se zgodi kar 85 odstotkov vseh nezakonitih prehodov v državi. Minister je dejal, da je varnostna situacija "zadovoljiva, dobra", z Generalno policijsko upravo pa so dogovorjeni, da bi, če bi bilo treba povečati policijsko silo, poskrbeli za prerazporeditve. Dodal je, da so ga predstavniki PU Novo mesto seznanili tudi s povečanim tihotapstvom ljudi in da je policija doslej prijela že 200 tihotapcev zahodne balkanske poti. "Opozoriti moram, da so po izkušnjah sosednjih policij tihotapci vse bolj nepredvidljivi in agresivni," zato so se po Poklukarjevih besedah pogovorili tudi o varnosti policistov na tem območju.

Poklukar in direktor GPU-ja Senad Jušić sta se po obisku na policijski postaji Brežice sestala z županom občine Brežice Ivanom Molanom in predsedniki krajevnih skupnosti ter si ogledala območje nekdanjega mejnega prehoda Obrežje in obiskala obmejno vas Rigonce. Na občini so se pogovarjali tudi o novem registracijskem centru za prebežnike in o začasnem azilnem domu, ki mu občani odločno nasprotujejo.

Ministra pričakali protestniki

Na Obrežju je Poklukarja in Jušića pričakala tudi peščica protestnikov. Nekaj deset domačinov s transparenti je ministru sporočilo, da azilnega doma na Obrežju ne bodo dovolili in da naj ga država, če ga želi imeti, uredi kje drugje.

Poklukarja na Obrežju pričakali razjarjeni krajani

Molan opozoril na neprimernost lokacije začasne enote azilnega doma

Župan Brežic Ivan Molan je v skupni izjavi za javnost na Obrežju poudaril, da v občini že imajo dva registracijska centra in da vzpostavitev novega, skupnega centra pozdravljajo, saj naj bi v prihodnje olajšal delo. Poudaril je, da je registracijski center nujen za zagotovitev varnosti, preverjanje identitet ter zdravstvenega stanja in oskrbe prebežnikov, ki jih nato odpeljejo v azilne domove v Ljubljani in Logatcu.

Nasprotujejo pa vzpostavitvi novega, začasnega azilnega doma na Obrežju. Po Molanovem mnenju bi lahko vplival na varnost občanov, povečalo bi se lahko tihotapstvo in bistveno bolj obremenilo policijo. "Zato pozivam vlado, naj svoj akt o vzpostavitvi izpostave azilnega doma na Obrežju spremeni," je dejal. Prepričan je tudi, da postavitev začasnih zmogljivosti na platoju na Obrežju ni primerna za ljudi, ki bi bili tam nastanjeni, saj da je lokacija zaradi hrupa in tovornjakov "neživljenjska, nehumana in nepremišljena".

Poklukar je na Molanove očitke odgovoril, da verjame, "da bodo razmere humane", in dodal, da je število prebežnikov letos v primerjavi z istim obdobjem lani večje, zato morajo biti pripravljeni na mesece, ko se število nezakonitih prehodov še poveča. Še enkrat je poudaril, da gre za začasno rešitev, ki bo prišla v poštev le, ko bodo zasedene vse zdajšnje kapacitete. Verjame, da lahko z lokalnim prebivalstvom glede azilnega doma dosežejo kompromis, čeprav stališč danes glede tega niso zbližali.