Foto: Sobotainfo/Bobo
Foto: Sobotainfo/Bobo

Skupina protestnikov je v Središču ob Dravi pričakala ministra Poklukarja in direktorja policije Jušića, ki sta se seznanila s tamkajšnjimi varnostnimi in migracijskimi razmerami. Ogledala sta si območje nekdanjega mejnega prehoda, kamor nameravajo umestiti izpostavo azilnega doma.

Dobro uro so Poklukar, Jušić in župan Toni Jelovica pretresali podatke o varnostni situaciji na širšem obmejnem območju. O azilnem domu niso govorili, a država je še vedno odločena, da ga v Središču ob Dravi postavi, je za TV Slovenija poročal Janez Krušič.

Skupina protestnikov je zahtevala preklic sklepa vlade o umestitvi azilnega doma na nekdanjem mejnem prehodu. Notranjega ministra in direktorja policije so pričakali s transparenti, med drugim so skandirali "prekliči sklep, prekliči sklep", odhod pa so jima želeli preprečiti z zaporo, je za Radio Slovenija poročala Sara Zmrzlak.

Boštjan Poklukar v Središču ob Dravi. Foto: Ministrstvo za notranje zadeve
Boštjan Poklukar v Središču ob Dravi. Foto: Ministrstvo za notranje zadeve

"Kar naenkrat bum in imejte te ljudi"

"Hvala lepa, da ste me prišli pozdravit. Razumem, da ste slabe volje. Ampak še enkrat, kot država smo dolžni zagotoviti ..." je zbrane krajane nagovoril minister Poklukar, ki so ga takoj prekinili z neodobravajočimi vzkliki.

"Mi smo pozabljeni od Slovenije. Zdaj pa kar naenkrat bum in imejte te ljudi. Bojim se, da je zadeva pri koncu, da nam bodo vsilili to," je povedal eden od krajanov.

Z nekoliko težave so se državna vozila prebila do starega mejnega prehoda s Hrvaško, kjer nameravajo postaviti začasni azilni dom za približno 150 ljudi. Stališč do azilnega doma niso zbližali.

Azilne kapacitete po državi bodo zapolnjene konec junija, tri mesece prej kot lani, je povedal minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. "S protestniki sem se pogovoril, razumem njihovo stisko in protest in seveda še enkrat zagotavljam, da bomo s slovensko policijo na tem področju, na tem območju zagotovili vso varnost vsem prebivalcem," je povedal Poklukar.

Ministra Poklukarja so pričakali razjarjeni krajani, ki si ne želijo azilnega doma v bližini. Foto: Sobotainfo/Bobo
Ministra Poklukarja so pričakali razjarjeni krajani, ki si ne želijo azilnega doma v bližini. Foto: Sobotainfo/Bobo

Župan: Azilnega doma si ne želimo

Občina, ki je zaradi vladne odločitve sprožila upravni spor, na odločitev še čaka. Na srečanju tako o azilnem domu niso govorili.

"Pogovarjali smo se glede varnosti naših občanov, pa tudi vseh državljanov Republike Slovenije. Kajti sami vemo, ko je bila schengenska meja na tem območju, je schengen deloval," je povedal župan Toni Jelovica.

Jelovica je ponovil, da je stališče občinskega sveta in občanov jasno – da si azilnega doma ne želijo. Glede vloženega upravnega spora je dodal, da še čakajo na odločitev upravnega sodišča. "Pričakujemo pa, da bo sodišče odločilo v našo korist, to pomeni, da azilnega doma ne bo," je dodal Jelovica.

Foto: Sobotainfo/Bobo
Foto: Sobotainfo/Bobo

Poklukar: Nisva našla skupnih stališč

"Z gospodom županom nisva našla skupnih stališč, vendar dialog, kar se tiče varnosti, ohranjamo naprej," je povedal minister Poklukar.

"Lokacija bo ustrezno ograjena, se pravi z ustreznimi tehničnimi zadevami. Seveda pa bo zagotovljena ustrezna koncentracija policistov glede na oceno tveganja," pa je dodal direktor policije Jušić.

Glede časovnice, kdaj naj bi ob mejnem prehodu Središče ob Dravi začeli nameščati zabojnike za potrebe azila, Poklukar ni želel govoriti. "Postopki v tem trenutku potekajo, za to je pristojen urad za oskrbo in integracijo migrantov. Pristojen sem za red v državi in poudarjam, da bo slovenska policija varnost zagotovila," je dodal.

Sorodna novica Poklukarju in Jušiću ni uspelo prepričati Brežičanov glede začasnega azilnega centra na Obrežju

Obisk Policijske postaje Ormož

Minister Poklukar in direktor Jušić sta obiskala tudi Policijsko postajo Ormož. Poklukar je povedal še, da je ormoško policijsko postajo obiskal v sklopu obiska Policijske uprave Maribor in da se je seznanil z varnostjo v tem delu države. Varnostne razmere na tem območju je ocenil kot dobre, čeprav se je nekoliko povečalo število nezakonitih prehodov. Letos jih je bilo po njegovih besedah za zdaj 300, kar je 200-odstotno povečanje glede na lani. Zatrdil je, da bo policija še naprej učinkovito zagotavljala varnost.

Jušić je prav tako zagotovil, da bodo policisti naredili vse, da se bodo tamkajšnji prebivalci počutili varno. "Zagotavljam, da bo slovenska policija izvedla vse ukrepe, da se bodo občanke in občani počutili varno. Lokacija bo ustrezno ograjena in zagotovljena ustrezna koncentracija policistov," je še dodal.

Stanje varnosti na tem območju je dobro, je še ocenil notranji minister, ki napoveduje ambicioznejši pristop sodelovanja v skupnih mešanih patruljah, predvsem na hrvaškem ozemlju.

Glede na trend migracij bi lahko azilni dom v Središču ob Dravi začel delovati letos poleti.

V Središču ob Dravi Poklukarja pričakali jezni krajani