Na območju nekdanje tovarne Rog so našli več kot 300 koles. Foto: Mestna občina Ljubljana
Na območju nekdanje tovarne Rog so našli več kot 300 koles. Foto: Mestna občina Ljubljana

Potem ko je ljubljanska mestna občina pred tednom dni začela rušitvena dela na območju nekdanje tovarne Rog, kar so pospremili protesti uporabnikov in podpornikov tega prostora, so danes sporočili, da je podjetje VOKA-Snaga z območja odpeljalo več kot 42,9 tone smeti, pri čemer ocenjujejo, da je smeti v Rogu še najmanj trikrat toliko.

Kaj se dogaja v Rogu?

Našli pa so tudi večjo količino rabljenih in novih narkomanskih igel ter večjo količino prepovedanih substanc, o čemer so obvestili policijo.

Prav tako naj bi našli več kot 300 koles. 61 koles in 30 okvirjev za kolesa je bilo že pripeljanih v zbirni center na Povšetovo, pri čemer je veliko koles novejših. O najdbah so obvestili policijo, ki preverja bazo ukradenih koles, sicer pa so se do zdaj v centru zglasili le lastniki štirih koles. Policija je bila obveščena tudi o tem, da so v Rogu našli večjo količino novih, še zapakiranih gospodinjskih aparatov.

Sorodna novica Občina nadaljuje rušitvena dela. Odvetnik rogovcev: Za nekatere ljudi ni pravne podlage za izgon.

"Večji del prostorov v Rogu je bil dobesedno zatrpan s smetmi, kar poleg nevarnih kemikalij v galvani, ki je ostanek nekdanje tovarne usnja, ter azbesta na strehah prizidkov predstavlja tempirano ekološko bombo v Ljubljani," so opozorili na MOL-u. Dodali so, da "odkritja kažejo na sume različnih kriminalnih dejavnosti". Kot so z MOL-a že večkrat sporočili, so lastnino nekdanjih uporabnikov Roga popisali in odpeljali na prevzemno mesto na Povšetovi ulici. Na občini zatrjujejo, da bodo naredili vse, "da se območje nekdanje tovarne Rog ekološko v najkrajšem možnem času sanira in da se v nekaj mesecih začne investicija v Center Rog". Ta bo zagotovil prostore več kot 500 ustvarjalcem in kreativnim skupinam na več kot 8000 kvadratnih metrih novih sodobnih produkcijskih površin.

Protesta v podporo uporabnikom Roga

Ljubljanska občina je pretekli torek začela sanacijo območja nekdanje tovarne Rog, ob čemer je naletela na neodobravanje uporabnikov tega prostora. V torkovem protestu je policija začasno pridržala 12 ljudi.

V petek pa je približno 500 nasprotnikov rušitve Roga in izselitve uporabnikov iz poslopja nasprotovanje izrazilo še s shodom od Prešernovega trga, mimo mestne hiše do Roga, kjer jim je dostop do območja preprečila policija. Rogovcem so podporo v preteklem tednu izrazile številne organizacije in posamezniki, ki obsojajo predvsem "nasilno deložacijo" uporabnikov.

Sorodna novica "MOL, stran od Avtonomne Tovarne Rog!" Policisti uporabili solzivec.