Tivoli. Foto: BoBo
Tivoli. Foto: BoBo

Dan po tem, ko je Zavod za varstvo narave zavrnil soglasje za Magnificov koncert v Tivoliju, ki bi moral biti 31. avgusta, je zavod sklical novinarsko konferenco, da bi, tudi zaradi velike medijske pozornosti, pojasnil razloge za svojo odločitev. Direktor Teo Hrvoje Oršanič je poudaril, da zavod deluje strokovno in presoja vsako vlogo posebej ter da zavrnitev vloge za Magnificov koncert ni pristranska ali uperjena proti samemu izvajalcu.

Odločitev ZRSVN-ja po Oršaničevih besedah temelji na občinskem odloku o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, ki je zavarovano območje, v katerem so dolžni spoštovati javni interes o ohranitvi parka. Poudaril je, da načrtovani koncert močno odstopa tako po obremenitvi površine kot po časovni obremenitvi, in kot je dejal, ni primerljiv z dm-tekom, ki je bil maja in se ga je udeležilo približno 10.000 obiskovalcev.

Magnificovega koncerta bi se udeležilo še enkrat več, vsaj 20.000 obiskovalcev, kolikor je na voljo vstopnic, dlje časa pa bi trajale tudi priprave na sam dogodek. Kot je pojasnila naravovarstvena svetnica ZRSVN-ja Karin Gabrovšek, zavod sprejema odločitev na podlagi vloge organizatorja, v kateri je tudi podroben opis dogodka.

Dogajanje bi trajalo več kot 24 ur, dela pred koncertom in po njem pa od 11 do 13 dni

Sorodna novica "Množične prireditve na javnih zelenih površinah so vse manj sprejemljive"

Dogajanje bi se v parku začelo v soboto ob 13. uri, koncert bi trajal do 24. ure, naslednji dan bi sledil piknik, ki bi se končal do 16. ure. Dogodek bi tako trajal več kot 24 ur. Priprave bi se začele 24. avgusta, v primeru slabega vremena že 22. avgusta, odvoz opreme bi trajal do 3. septembra. V tem času bi bilo prizorišče zaprto in ograjeno. Kot je poudarila Gabrovšek, bi se 20.000 gledalcev zadrževalo na 10.000 kvadratnih metrih površine, kar predstavlja dva obiskovalca na kvadratni meter. V tem času bi bila zelenica uničena, sploh v slabem vremenu, je poudarila. Dodatnih 10.000 kvadratnih metrov ob glavnem prireditvenem prostoru bi bilo namenjenih za gostinsko in preostalo ponudbo. "Tukaj je še 2000 kvadratnih metrov površine parka pod opremo, tu so še spremljevalne dejavnosti, se pravi generatorji, informacijska točka, montažni šotori, stojnice. Obremenitve so dolge in intenzivne."

Omilitvene ukrepe iskali brez uspeha

Gabrovšek je ob tem pojasnila, da so iskali tudi omilitvene ukrepe, s pomočjo katerih bi koncert vseeno lahko izvedli. Prva možnost je bila postavitev tribune oziroma podesta, a so na zavodu nato ugotovili, da občinski prostorski načrt Mestne občine Ljubljana postavitve takšnih začasnih tribun v parku ne dovoljuje. Druga možnost je bilo prekrivanje zelenice, ki pa bi zelenico glede na izkušnje zadušilo in uničilo.

"Zavod zasleduje javni interes in mora to pri svojem odločanju upoštevati. Javni interes pa je, da je park Tivoli, o katerem je odlok sprejela sama Mestna občina Ljubljana, vsem dostopen ves čas in pod enakimi pogoji," je še poudarila Gabrovšek

"Zavod dobi povprečno okoli 70 vlog za dogodke v Tivoliju letno, doslej smo zavrnili le tri vloge, ker niso bile skladne z določili odloka," je dodal direktor Oršanič. V odgovoru na novinarsko vprašanje je znova poudaril, da Magnificov koncert ni primerljiv z dm-tekom, saj poročilo organizatorja za 2023 navaja 10.000 tekačic in navijačev, podobno naj bi bilo tudi letos, kar je enkrat manj kot na predvidenem koncertu. V primeru dm-teka prireditev traja en dan, priprava je po njegovih besedah neprimerno krajša, tek večji del poteka po utrjenih površinah, poseg v zelenico je bistveno manjši. Nekaj dni po teku je bila po Oršaničevih besedah zelenica nekoliko porumenela, ni pa potrebovala sanacije.

Množični dogodki se iz mestnih parkov po Oršaničevih besedah umikajo tudi iz drugih parkov po svetu. "Za namene takšnih dogodkov smo nekoč, a vseeno, naravi vzeli prostor, kjer so sedaj Stožice. Nekoč smo naravi vzeli prostor, kjer je zdaj športna dvorana Tivoli, nekoč smo naravi vzeli prostor, ker je zdaj Bežigrajski stadion. Naravi smo prostor vzeli ravno zato, da imamo tam tovrstne dogodke." Oršanič je ob koncu novinarske konference še dodal, da želi čestitati Magnificu ob 30-letnici ustvarjanja. "Zelo ga spoštujem, hodil sem na njegove koncerte, res mu želim odličen koncert, ampak predlagam, da premisli ali ima nadaljevanje res smisel, tudi ne vem, če mu ravno koristi."

Ni soglasja za Magnificov koncert v Tivoliju

Odziv Mladih za podnebno pravičnost

Na odločitev ZRSVN-ja so se odzvali tudi Mladi za podnebno pravičnost, ki pozdravljajo njegovo odločitev. "Zavrnitev dovoljenja se ujema s pričakovanji stroke o upravljanju Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib in je v popolnem sozvočju s pravkar sprejeto Evropsko uredbo o obnovi narave. Še posebej ob tem, da v Ljubljani obstaja več kot dovolj alternativnih lokacij, kjer bi koncert lahko bil brez škode za naravo in ljudi. Še več, odločba je dobra in koristna za vse redne obiskovalke in obiskovalce parka Tivolija, saj končno omogoča pripravo upravljavskega načrta parka, ki bo tej in prihodnjim generacijam nudil miren in prijeten prostor za druženje, rekreacijo in sprostitev od betonske džungle Ljubljane in sodobnega načina življenja," so zapisali.

Obenem pa so obsodili namero župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića, ki je napovedal spremembo Odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, s katero bi Zavod za varstvo narave izgubil pristojnost za odločanje o prireditvah v Tivoliju in na Rožniku. Županov predlog so označili za samopašno vladanje, namesto da bi prisluhnil stroki, se je želi znebiti, so zapisali. Dodali so, da je v nasprotju z županom, ki pravi, da je park danes mrtev, menijo, da je park še kako živ. "Brsti od mnogoterih neinvazivnih aktivnosti, obiskujejo ga prav vse generacije občank in občanov Ljubljane ter ne potrebuje megalomanskih dogodkov, da se spravi k življenju." Opozorili so še, da bi za spremembo odloka strokovne smernice moral podati tudi ZRSVN, ki tega ni storil in da ukrep izločitve strokovne institucije ni v skladu z zakonom o ohranjanju narave, ki predstavlja krovni državni zakon in je nad odlokom.

Oršanič je županov predlog komentiral kot legitimen in dejal, da razume, da si želi kulturnega utripa v prestolnici, a da je odlok ravno z namenom varovanje narave leta 2015 predvidel soglasja ZRSVN-ja. Doslej zavod pobude za oddajo strokovnih smernic glede ponovne spremembe odloka, ki bi omejila pristojnosti zavoda, od MOL-a ni prejel.

"Verjamemo tudi, da je treba o upravljanju Krajinskega parka Tivoli Rožnik in Šišenski hrib razpravljati v odprtem dialogu s široko zainteresirano javnostjo, in se zavzemamo, da se nemudoma začne proces priprave celovite strategije varstva in razvoja ter načrta upravljanja parka," so Mladi za podnebno pravičnost še zapisali v sporočilu za javnost.