Kljub čedalje večji pogostosti poplav je zavarovanih manj kot 10 odstotkov ljudi. Foto: Ergyn Žječi
Kljub čedalje večji pogostosti poplav je zavarovanih manj kot 10 odstotkov ljudi. Foto: Ergyn Žječi

"Koliko bo posameznik prejel, ali bo to najmanj 250 evrov oz. 30 odstotkov ocenjene škode, vendar največ 5000 evrov, še ne vemo. A pomembno je, da bodo prav vsi dobili nekaj denarja," je povedal Roman Lavrač z ljubljanskega oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo.

Po njegovih besedah so ob oktobrskih poplavah na območju Ljubljane (Vič in Podutik) popisali 324 stanovanjskih objektov, 38 večstanovanjskih objektov, šest drugih objektov (garaže, pomožni objekti), šest šol in vrtcev, sedem poslovnih prostorov, v šestih primerih pa je bila škoda na infrastrukturi (občinske ceste). Celotna ocenjena škoda znaša dobrih 1,3 milijona evrov.

Večina nima protipoplavnega zavarovanja
Ob novembrskih poplavah, ki so v glavnem zajele Ljubljansko barje (Črna vas, Lipe, Ižanka) in Sostro, pa so popisali 58 stanovanjskih objektov. Ocenjena škoda tam pa znaša še skoraj 231.000 evrov.

"Ocenjuje se delna škoda na objektih brez notranje opreme, kar pomeni objekt kot tak oz. lupina objekta, stene, talne obloge, instalacije in centralna kurjava," je pojasnil Lavrač. Ob tem pa so ugotovili, da ima izredno malo ljudi objekte zavarovane proti poplavam. Med tistimi, ki jih popišejo, tega zavarovanja ni imela niti desetina.

V obojih poplavah je samo na skupaj 419 stanovanjskih objektih (individualne hiše in bloki) škode za dobrih 1,4 milijona evrov.