Župan Berto Menard (desno) in pobudnik referenduma Boris Čičmirko  (levo). Foto: Andrej Korenč
Župan Berto Menard (desno) in pobudnik referenduma Boris Čičmirko (levo). Foto: Andrej Korenč

Vodstvo logaške občine je želelo ustanoviti javni zavod, ki naj bi pomagal športnim klubom, kulturnim društvom in mladinskim organizacijam pri financiranju in delovanju. A so se pred meseci prav ta društva in klubi uprli občinski nameri. Kot so ves čas zatrjevali, bi bil zavod, sodeč po izkušnjah sosednjih občin, strankarska in birokratska institucija, ki bi le trošila proračunski denar. Za delovanje zavoda je občina predvidela 30 tisoč evrov. Vodstvo občine pomislekov ni upoštevalo, zato so se društva, klubi in posamezniki odločili za zbiranje podpisov za razpis referenduma. Teh so zbrali dovolj, zato je bilo vodstvo občine prisiljeno razpisati referendum, kjer so občani s skorajda plebiscitarno večino zavrnili zamisel vodstva občine.
"Mislim, da smo zamudili priložnost, ker smo želeli s tem zavodom dobiti neka dodatna sredstva za delovanje športa, kulture in mladine. Izkazalo se je, da je ljudska volja proti, in mi bomo to upoštevali," je po objavi izidov dejal župan Berto Menard. Zakonodaja določa, da svetniki o istem vprašanju ne smejo še enkrat odločati do konca mandata, kar pomeni, da v tem mandatu zavod zagotovo ne bo ustanovljen.

Prvopodpisani pobudnik zahteve za razpis referenduma Boris Čičmirko je ob gladki zavrnitvi občinskega odloka izrazil zadovoljstvo. "Resnično upam, da bo občinsko koalicijo izid streznil in da preneha s političnimi preigravanji ter dejansko začne delovati v dobro občanov."
Ustvarjalci bloga Logaška tribuna, kjer so se v zadnjem mesecu tudi pojavili številni analitični zapisi proti ustanavljanju zavoda, pa so v odzivu na izide zapisali, da naj podžupanja Ladislava Furlan, avtorica zamisli o ustanovitvi zavoda, zaradi na referendumu jasno izraženega nezaupanja ljudi v njeno delo odstopi.

P. K.