V Kopru še vedno razmišljajo, kako doseči, da se odcepitev Ankarana ne bo zgodila. Foto: BoBo
V Kopru še vedno razmišljajo, kako doseči, da se odcepitev Ankarana ne bo zgodila. Foto: BoBo
Koper bi ukinil občino Ankaran


Ustanovitev nove občine je ukazalo ustavno sodišče. To je sicer že pred več kot desetletjem ugotovilo, da je Mestna občina Koper neustavna in da se mora razdeliti. Nove občine se veselijo v Ankaranu, manj v Kopru, kjer še vedno razmišljajo o tem, da se odcepitev Ankarana vendarle ne bo zgodila. A prvi pogoj je izpolnjen: odločba ustavnega sodišča je nedvoumna.

Prav tako ni ovira napoved notranjega ministra, ki želi zmanjšati število občin. A to se še ne bo zgodilo, zato bodo priprave potekale nemoteno. Toda Združenje mestnih občin Slovenije državnemu zboru vseeno predlaga ponovni razmislek o upravičenosti ustanovitve občine Ankaran, še posebej zato, ker ne izpolnjuje pogoja 5.000 prebivalcev.
Vodja strokovne službe združenja je Miloš Senčur, ki je po novem predsednik volilne komisije v Kopru. Ta komisija se ne bo ukvarjala z volitvami v Ankaranu, nam je povedal: "V Kopru glede na velikost občine in število članov občinskega sveta bodo proporcionalne volitve, bodo pa tokrat nekoliko drugačne, ker bo kot volilna enota eno naselje manj, in to je naselje Ankaran."

V Ankaranu morajo računati tudi na sodelovanje Kopra, saj mora občinsko volilno komisijo, ki bo izpeljala volitve v Ankaranu, imenovati občinski svet v Kopru, in sicer najpozneje do objave razpisa volitev. In kaj se zgodi, če bi občinski svet zavlačeval z imenovanjem komisije? Roman Lavtar, vodja službe za lokalno samoupravo, pravi: "Če mestni svet tega ne bi storil do navedenega datuma, bo to storila Državna volilna komisija. Po naših izračunih je skrajni rok za razpis lokalnih volitev 1. julij, medtem ko je skrajni rok za izvedbo volitev 5. oktober."

Za izpeljavo volitev v Ankaranu ni potrebna posebna komisija. Tako je minister Virant odgovoril poslancem SLS-a, ki so zaradi mogočih zapletov predlagali njeno imenovanje.

Koper bi ukinil občino Ankaran