Mariborski mestni svet na eni od prejšnjih sej. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Mariborski mestni svet na eni od prejšnjih sej. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Sorodna novica Akvarij-terarij lahko na prostorsko rešitev čaka le še dve leti, potem mu grozi zaprtje

Predlog proračuna je zastavljen v znesku 168,9 milijona evrov. Z vloženimi amandmaji župana ali svetniških skupin so med drugim namenili več denarja za Festival Lent, letovanje otrok iz socialno ogroženih družin in vzdrževanje Akvarija Terarija namesto za stroške notarjev in odvetnikov ter nekatere ureditve starega mestnega jedra.

Župan ugodil večini predlogov

Po usklajevanju z vodji svetniških skupin med odmorom med sejo je župan Saša Arsenovič sporočil, da so se uskladili glede predlaganih amandmajev, zato je bilo pričakovati glasovanje. A je svetniška skupina SDS-a presenetila s predlogom za preložitev glasovanja o proračunu na naslednjo sejo, "da si vzamejo še 14 dni za premislek". Predlog so med drugim podprli v svetniških skupinah Gibanja Svoboda in LPR-ja. "Če se je danes kar naenkrat našlo pol milijona evrov, se bo morda našel tudi denar za vrtce in ceste," je dejala predstavnica Svobode Karin Jurše.

Po drugi strani so v NSi-ju, SD-ju in Arsenovičevi listi menili, da gre pri predlogu za preložitev glasovanja le za zavlačevanje, kakršnemu so bili priča že lani in je občino spravilo v velike težave. "Brez razloga se prekinjajo tako pomembne točke," je dejala Jelka Kolmanič. Melita Petelin je spomnila, da se lahko posamezne zadeve rešujejo pozneje z rebalansi.

Tudi Arsenovič je bil zelo kritičen. "Čisto vse vaše pomisleke smo upoštevali, zato ni nobenega razloga, da bi podaljševali odločanje. Sredstva so zagotovljena za vse, kar ste predlagali," je očital podpornikom prekinitve. Ni jih prepričal, saj je bila s 23 glasovi za in 16 proti izglasovana preložitev glasovanja o proračunu za 14 dni.

Proti dražjim vrtcem

Večina mestnih svetnikov se tudi ni strinjala s predlaganim zvišanjem položnic za vrtce. Predlagano je bilo zmanjšanje občinske subvencije k ceni v dveh korakih. Tako bi tisti v najnižjem dohodkovnem razredu z otrokom v prvem starostnem obdobju plačevali s 1. marcem 6,7 evra, v drugem starostnem obdobju pa 5,2 evra več na mesec. S 1. januarjem 2025 pa bi se za prvo starostno obdobje povišali zneski na položnicah za 4 evre, za drugo starostno obdobje pa 3,3 evra.

Tako prihranjena sredstva v občinskem proračunu bi po besedah župana namenili investicijskemu vzdrževanju vrtcev. A je bilo 26 mestnih svetnikov proti, 13 jih je bilo za, šest pa se jih je vzdržalo glasovanja. "Strinjamo se, da so vrtci investicijsko zanemarjeni. Ne moremo pa se strinjati, da je vir za to zmanjšanje subvencij staršem za otroke v vrtcih," je dejala Karin Jurše (Svoboda).

Parkirnine ob sobotah za zdaj ne bo

Predlog za uvedbo zaračunavanja parkirnine ob sobotah, s čimer naj bi pridobili denar za preplastitve cest, je Arsenovič umaknil. Zaradi nekaterih nejasnosti ob drugih predlaganih spremembah prometnih režimov v mestu so obravnavo odlokov o urejanju prometa in občinskih cestah, ki sta med drugim predvidevala še višje globe za nepravilno parkiranje, preložili na naslednjo sejo.

Upravni spor zaradi Javnega holdinga Maribor

Sorodna novica Tožba župana zoper mestni svet naj ne bi bila "nič neobičajnega"

Na predlog mestnega svetnika Igorja Jurišiča iz Stranke mladih – Zeleni Evrope so na dnevni red seje uvrstili tudi imenovanje pravnega zastopnika mestnega sveta v upravnem sporu, ki ga je pred dnevi sprožil župan zoper mestne svetnike zaradi prenosa pravic v Javnem holdingu Maribor.

Mestni svetniki, ki so na prejšnji seji izglasovali sporno odločitev, so danes znova izražali ogorčenje nad potezo župana. "Upamo, da bo sodišče čim prej sprejelo odločitev, da bo lahko mestni svet normalno deloval naprej," je dejal Franc Kangler (SDS). "Upam, da se bo zadeva razrešila v čim krajšem času in da končno mesto začne transparentno delovati," je dodala Lidija Divjak Mirnik (LPR).

Arsenovič je ponovil, da z upravnim sporom le preverja zakonitost sprejetega odloka na mestnem svetu. "Če bi župan želel vprašati, ali je to zakonito, bi poslal vprašanje na ministrstvo. Da sam poišče in plača z našim denarjem trditve, ki iščejo način, da to ne bi bilo zakonito, pa ni način pogovarjanja z mestnim svetom," je na to odvrnil Jurišič.