Mariborski Mestni park bo drevi znova prizorišče operne noč na prostem, ki vsako leto pod krošnje dreves privabi na tisoče ljudi. Foto: SNG Maribor
Mariborski Mestni park bo drevi znova prizorišče operne noč na prostem, ki vsako leto pod krošnje dreves privabi na tisoče ljudi. Foto: SNG Maribor
Sabina Cvilak
Med solisti bodo Sabina Cvilak (na posnetku), Andreja Zakonjšek Krt, Rebeka Lokar, Petya Ivanova, Irena Petkova, Martin Sušnik, Renzo Zulian, Jaki Jurgec in Jure Počkaj. Foto: SNG Maribor

Dogodek tudi letos spada v sklop festivala Ezl ek, razvitega iz dogodka, ki ga je društvo Ezl ek vrsto let prirejalo v spomin na nekoč znano zbirališče mladih pred Kavarno Astoria v Mariboru. Pomembna prelomnica je bila pred štirimi leti, ko so v dogajanje vključili opero na prostem, ki je v javnosti naletela na zelo dober odziv.

Tudi odlomki opernih del prihodnje sezone
Med drevišnjimi opernimi solisti bodo Sabina Cvilak, Andreja Zakonjšek Krt, Rebeka Lokar, Petya Ivanova, Irena Petkova, Martin Sušnik, Renzo Zulian, Jaki Jurgec in Jure Počkaj.

Predstavili bodo najlepše operne melodije iz največjih uspešnic Giuseppeja Verdija, Giacoma Puccinija, Charlesa Gounoda, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Umberta Giordana, Gaetana Donizettija, Roberta Stolza, Franza Leharja in Eduarda di Capue.

Poslušalci lahko prisluhnili izboru odlomkov iz opernih del, ki jih bodo v mariborski Operi izvedli v prihodnji sezoni. Tako dogodek velja za neke vrste napoved nove sezone v SNG Maribor, repertoar za 2018/2019 bodo javnosti predstavili danes dopoldne.

Natančen spored si lahko pogledate na tej povezavi.

V nadaljevanju festivala Ezl ek bo dan pozneje dobrodelno društvo Koraki za korakce v Mestnem parku izvedlo 11. dobrodelni pohod, v središču mesta pa bo potekal 15. Poklon Ezl Eku. Med nastopajočimi na Grajskem trgu bodo Jože Grobler, Ivo Mojzer in Milan Petrovič, naziv Frajer Ezl eka pa letos pripada Dragu Šauperlu.

Zaključek s piknikom v mestnem parku
Glavni namen festivala sta prav medgeneracijsko druženje in popestritev kulturne ponudbe v mestu, organizirata pa ga Opera SNG Maribor in društvo Ezl ek v sodelovanju s sponzorji, partnerji in drugimi podporniki dogodka.

Festival se bo končal v nedeljo z Mestnim piknikom v Mestnem parku, pri izvedbi katerega sodeluje tudi Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor. Po lanski uspešni izvedbi bodo v osrednjem mariborskem parku v sodelovanju z lokalnimi pridelovalci pripravili prostore za piknik in košarice za piknik, ob tem pa bodo delavnice za otroke in starejše ter športne dejavnosti v naravi.

Tokratna operna noč v mariborskem Mestnem parku se začne ob 20.30.

V Mariboru opera na prostem
V Mariboru opera na prostem