Med vrhunskimi dosežki mariborskih študentov in profesorjev izpostavljajo razvoj prvega slovenskega nanosatelita. Foto: BoBo
Med vrhunskimi dosežki mariborskih študentov in profesorjev izpostavljajo razvoj prvega slovenskega nanosatelita. Foto: BoBo

Tradicija pedagoškega izobraževanja v Mariboru sega v leto 1863, ko je bilo zasnovano dvoletno učiteljišče, in v leto 1888, ko je to preraslo v štiriletno. Neposredni predhodnik današnje univerze je Združenje visokošolskih zavodov Maribor, ki je bilo ustanovljeno leta 1961 in je združevalo prve višje strokovne šole na tem območju, leta 1975 pa se je ob združitvi šestih visokošolskih zavodov preoblikovalo v Univerzo v Mariboru na čelu s prvim rektorjem Vladimirjem Bračičem.

Univerza in razmah raziskovanja sta pospešila razvoj višjih šol, ki so se postopoma preoblikovale v visoke šole in pozneje v fakultete. Na rektoratu univerze poudarjajo, da je bila ustanovitev Univerze v Mariboru pomemben mejnik pri decentralizaciji slovenskega visokega šolstva, študij pa je postal dostopnejši. "V vseh teh letih je Univerza v Mariboru prerasla v ugledno ustanovo, katere primarna naloga in vodilo je širjenje in plemenitenje znanja," so zapisali.

Med najnovejšimi vrhunskimi dosežki mariborskih študentov in profesorji najdemo razvoj prvega slovenskega nanosatelita, ki bo poletel v vesolje, ter uspehe pri projektu Študentska formula in na tekmovanju Imagine Cup. Pohvalijo se lahko tudi s prestižno nagrado Reimagine Education za projekt Demola, ki se osredotoča na povezovanje študentov s konkretnimi težavami podjetij.

Univerza bo 40 let proslavila z odprtjem razstave o svoji zgodovini v Univerzitetni knjižnici Maribor in s slovesnostjo Dies academicus v dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor, ki se je bosta med drugimi udeležila tudi slovenski predsednik Borut Pahor ter ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič.