V Posavju so v  90 letih živeli pod devetimi zastavami. Foto: Goran Rovan
V Posavju so v 90 letih živeli pod devetimi zastavami. Foto: Goran Rovan
Osrednji del razstave predstavlja 2. svetovno vojno. Foto: Goran Rovan

V brežiškem gradu so lani končali drugo fazo obnove gradu, ki je trajala kar dve leti. Po obnovi prostorov so se v Posavskem muzeju lotili tudi obnove stalnih zbirk. Tako so na dan zmage in dan Evrope svečano odprli novo stalno zbirko, ki predstavlja Posavje od leta 1900 do leta 1990 ter je nekakšno nadaljevanje nekdanje zbirke NOB-ja, seveda dopolnjeno z novimi eksponati in razširjeno na daljše časovno obdobje.

Razstava novejše posavske zgodovine ima naslov Pod devetimi zastavami. Njena avtorica je Vlasta Dejak,oblikovala jo je Polona Zupančič, Marjan Visković pa je poskrbel za osvetlitev. Prikazuje obdobje prvih devetdesetih let 20. stoletja, vendar tokratna postavitev razstave še ni dokončna, saj je v njej trenutno zajet le čas do leta 1950. Naslednje obdobje do leta 1990 pa bo, če bodo našli dovolj denarja, predstavljeno do konca leta. Stalno razstavo novejše posavske zgodovine, ki je postavljena v dveh jezikih – poleg slovenskega še v angleščini, nameravajo v prihodnje dopolniti še z novimi predmeti in informativnimi zasloni, tako da bo obiskovalcem na voljo še več informacij.

Poudarek je na drugi svetovni vojni
Razstava po besedah avtorice Vlaste Dejak predstavlja sicer kratko, a burno obdobje, ki so ga tudi v Posavju zaznamovali narodnostni boji. Dejakova pojasnjuje: "Poudarek je na narodnostnih bojih na začetku 20. stoletja, prikazano je družabno in društveno življenje v Posavju, gospodarstvo med obema vojnama. Simbolično je prikazano tudi obdobje prve svetovne vojne, izpostavili smo tudi potres leta 1917 v Brežicah, pa vlogo sokolskega gibanja."

Osrednja tema razstave je seveda 2. svetovna vojna in z njo povezano izgnanstvo, narodnoosvobodilni boj ter povojna obnova. Oblikovana je sodobno, čeprav je bila oblikovalka Polona Zupančič precej omejena s prostorom. Oblikovalka takole razkriva svoj koncept postavitve: "Obdobje je zelo raznoliko, in zato naj bi bila razstava postavljena precej enotno, da vse te smernice, pozitivne, negativne, vesele, žalostne, poveže. Postavljena je tako, da jo lahko razume vsak, tako Slovenci kot tujci, mladi in stari. In vsak lahko v njej najde kaj zanimivega."

Odprtje so s svojo prisotnostjo popestrili "partizani" novoustanovljene Gorjanske čete in praporščaki. Na slovesnosti, ki je potekala v obnovljeni Viteški dvorani, je bil slavnostni govornik predsednik posavskega pokrajinskega odbora združenja borcev za vrednote NOB-ja Silvo Gorenc, udeležence odprtja pa je nagovoril tudi direktor Posavskega muzeja dr. Tomaž Teropšič, ki je novo zbirko tudi odprl. V kulturnem programu pa sta nastopila dva moška pevska zbora – MPZ Planina iz Cerkelj ob Krki z dirigentom Mihom Halerjem in MPZ Sromlje, ki deluje pod vodstvom Vinka Žerjava. Nastopili so tudi učenci brežiške osnovne šole.

Za MMC Goran Rovan