Toča je povsem zdesetkala nasade in poljščine. Foto: BoBo
Toča je povsem zdesetkala nasade in poljščine. Foto: BoBo

Epicenter toče je bil na območju med Hruševico in Tupelčami, od 25 do 30 hektarjev vinogradov je 100-odstotno uničenih. Ravno tako njive z zelenjavo in nasad jagod. Prizadet je tudi del tretje vasi, Kobjeglave. Največ škode je toča naredila v vinogradih, saj je prizadela tudi les.

Toča je padala dobrih 20 minut, pobelila je površine in bila tako gosta, da so se zamašili odtoki in je voda v nekaj minutah zalila tudi kleti. Toča je bila debela kot lešnik, starejši prebivalci Hruševice česa podobnega ne pomnijo. "Toča je trajala polnih 20 minut in je najprej padala s severozahoda, potem ko je to pojenjalo, pa še z jugovzhoda," je povedal domačin iz Hruševice Marjan Mržek.

Ne samo Mržek, ki je tudi sam vinogradnik, brez pridelka so ostali tudi drugi vaščani Hruševice. "Na tem območju pridelka letos ne bo in vprašanje je, kaj bo na trti drugo leto," je ob tem zaskrbljena vodja kmetijske svetovalne službe Sežana Milena Štolfa. Pas uničenja je po besedah Mržka dolg en kilometer in širok 300 metrov.

Da bi trte zaščitili, bi jih kmetje morali škropiti in obrezati, vendar praktično vsak dan dežuje. "Počakati je treba, da dež preneha. Težava je tudi, ker je veliko vode in je težko priti v vinograde," je dodala Štolfa.

Pridelka letos ne bo, kdaj pa si bodo opomogle trte, pa je tudi nemogoče napovedovati.