Stiska delavcev Javorja se iz meseca v mesec povečuje, pravijo na Karitasu in Rdečem križu. Foto: MMC RTV Slovenija
Stiska delavcev Javorja se iz meseca v mesec povečuje, pravijo na Karitasu in Rdečem križu. Foto: MMC RTV Slovenija
Dobrodelni koncert za podjetje Javor Pivka

Potem ko so delavci že od januarja čakali na plače, so pred slabima dvema mesecema obupali in ustavili stroje. Od takrat so doma, plač pa še vedno od nikoder. Medtem je okoli 50 delavcev že vložilo predlog za stečaj na sodišče. A do stečaja bo še preteklo nekaj časa, delavci pa se morajo zdaj odločiti - dati odpoved in se prijaviti na zavodu za zaposlovanje (s tem bi se odrekli štirim plačam iz jamstvenega sklada) ali še naprej čakati.

Njihova stiska pa se iz meseca v mesec povečuje, pravijo na Karitasu in Rdečem križu. "Ljudje so zelo apatični, zaskrbljeni, kako bodo naprej," pravi Julka Dekleva iz Karitasa Pivka in doda: "Teh ljudi je vedno več. V preteklih mesecih smo jim razdeljevali jabolka, jajca in piščančje meso, hrane imamo še na zalogi."

A ti ljudje najbolj potrebujejo denar za poplačilo položnic, ki se jim kopičijo iz meseca v mesec. Zato pobudnica dobrodelnega koncerta Alenka Bevčič upa, da bodo zbrali toliko denarja, da obupanim delavcem in njihovim družinam vsaj malo olajšajo tegobe: "Sicer vemo, da to ni rešitev, je le gašenje požara, ampak če drugega ne, da damo tem ljudem vsaj občutek, da niso sami." K pobudi so pristopili tudi občina Pivka, Zavod za zaposlovanje Postojna, Center za socialno delo Postojna ter Karitas in Rdeči križ kot organizator.

Seznam nastopajočih: Ana Pupedan in Jani Kovačič, Mef z NOB, Turn on Irish, Klapa Škvadra, Iztok Novak – Easy, Dej še'n litro, Brkinski trio, Stendbaj, Ikebana, Biseri, Kalamari, Akordi, Volk folk, Amaterji
Voditelja: Anuša Gaši, Denis Avdič.

Če se koncerta ne boste udeležili, lahko nakažete prostovoljne prispevke na transakcijski račun: SI56 1010 0003 5146 975
Rdeči križ Slovenije, Območno združenje Postojna-Pivka, Kolodvorska c. 5b, 6230 Postojna

Denar od prodanih vstopnic bo namenjen plačilu položnic za vodo, elektriko, osnovno in dodatno nezgodno zavarovanje, davčne obveznosti, šolanje otrok, najemnine. Delavci, ki so ostali brez plač, morajo izpolniti vlogo za poplačilo položnic do 15. julija. Obrazci so na voljo na Centru za socialno delo v Postojni in Ilirski Bistrici, na občini Pivka, Karitasu Pivka in Rdečem križu v Postojni. Vloge bo obravnavala komisija, ki jo sestavljajo pobudniki koncerta in soorganizatorji.

Dobrodelni koncert za podjetje Javor Pivka