Na javnih površinah hranjenje živali ni več dovoljeno, za kršilce pa kazen znaša 100 evrov. Foto: EPA
Na javnih površinah hranjenje živali ni več dovoljeno, za kršilce pa kazen znaša 100 evrov. Foto: EPA
Hranjenje živali vas lahko drago stane

Ljubljanska občina je sredi julija sprejela odlok, ki vnaša spremembe, po katerih na občinskih zelenicah in cestah ne bo več mogoče hraniti živali, z argumentom, da je takšno početje nevarno, poleg tega pa morajo biti ceste čiste in urejene.

Izjema v novem odloku je le območje parka Tivoli, kjer ljudje še vedno lahko hranijo ptice in veverice. Če vas bo pri kršenju odloka ujel inšpektor, vam grozi 100 evrov kazni.

Glede tega je bilo pri sprejemanju odloka v ljubljanskem mestnem svetu kar nekaj nesoglasij. V Združeni levici (ZL) in SDS-u so opozorili, da je ukrep neživljenjski in za prostoživeče živali neprimeren. Slišati je bilo tudi očitke, da občina v pomanjkanju drugih sredstev uvaja represijo na področju, kjer to ni treba.

ZL odloka na koncu ni podprl, predlagali pa so, da se akt zadrži in se vrne v ponovno obravnavo, ali pa uredi posebna mesta, na katerih bi ljudje npr. lahko hranili potepuške mačke, javne površine pa bi opremili s tablami, kjer se to ne sme početi.

Odlok sicer prinaša še nekatere druge spremembe, kot so recimo visoke globe za poškodovanje dreves - kar 1.000 evrov namesto 40 - in obvezno pospravljanje živalskih iztrebkov (tudi konjskih) na javnih površinah.

Hranjenje živali vas lahko drago stane