Na Orlah so se poklonili padlim v boju z nacistično Nemčijo. Foto: BoBo
Na Orlah so se poklonili padlim v boju z nacistično Nemčijo. Foto: BoBo

Na pot ob žici so se danes že podali otroci iz vrtcev, jutri se bodo na pohod odpravili šolarji, v soboto, ko ljubljanska občina praznuje dan miru, pa še preostali ljubitelji pohodništva in tekači.

Nad Ljubljano, na Orlah, se je ob tem odvila proslava v spomin na dogodke, ko so v prvih dneh maja pred 70 leti potekali še zadnji boji, v katerih je umrlo 58 partizanov. V noči na deveti maj so se nato Nemci končno predali. Med partizani na Orlah je bil tudi takrat 23-letni Marko Vrhunec, ki je naslednji dan skupaj s soborci prijezdil v Ljubljano in pozdravil meščane.

"Seveda je bilo to čudovito doživetje, ampak tudi velika bolečina. Doživetje zato, ker smo z ljubljansko brigado in NOV-jem prišli v Ljubljano in jo osvobodili, bolečina pa, ker smo dva dni prej tu izgubili okrog 60 borcev," je opisal svoje občutke Vrhunec.

Brez teh, ki so tvegali in dali svoja življenja za svobodo, nas Slovencev danes ne bi bilo tu, pa je poudaril ljubljanski župan Zoran Janković. in dodal, da se beseda sprava pogosto zlorablja. "Sprava ni, da menjamo zgodovino. Zgodovine se ne da menjati in narod, ki ne spoštuje svoje zgodovine, nima prihodnosti. Zato danes javno izjavljam, da take sprave v Ljubljani, kjer bi postavljali domobrancem spomenike, ne bo," je napovedal ob aplavzu navzočih.

Številni Ljubljančani se bodo v spomin na čase pred 70 leti v teh dneh podali na pot okrog nekdaj z žico obdanega glavnega mesta. Še do sobote pa bo oddajal tudi radio Kričač.